Fokus

Devojčica u SAD rodila nakon silovanja jer joj nije bilo dozvoljeno da abortira

Komentari

Autor: Tanjug

15/08/2023

-

09:56

Devojčica u SAD rodila nakon silovanja jer joj nije bilo dozvoljeno da abortira
Devojčica u SAD rodila nakon silovanja jer joj nije bilo dozvoljeno da abortira - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Trinaestogodišnja devojčica u američkoj državi Misisipi rodila je dečaka nakon što ju je silovao stranac jer nije mogla da abortira, objavio je Tajm.

Majka devojčice tražila je abortus za svoju ćerku, ali joj je rečeno da je Čikago najbliže mesto u kojem je moguće izvršiti abortus, a koji se nalazi više od devet sati vožnje od njihove kuće u Klarksdejlu u Misisipiju.

Majka devojčice rekla je da je cena abortusa u Čikagu prevelika, kada se uzme u obzir cena putovanja, odsustva sa posla i da ona nije imala sredstava sve to da plati.

To je samo poslednji u nizu sličnih slučajeva koji su se pojavili nakon što je američki Vrhovni sud poništio prava na pristup abortusu u SAD, preneo je "Gardijan".

Od te odluke Vrhovnog suda abortus je ograničen u 14 američkih saveznih država, prema podacima Centra za reproduktivna prava.

Bilo je i slučajeva da su žene zamalo umrle jer su lekari morali da čekaju dok njihovi životi ne budu u opasnosti da bi izvršili abortus.

Procenjuje se da 25 miliona žena starosti od 15 do 33 godine živi u američkim državama u kojima je ograničeno pravo na abortus.

Država zahteva da se silovanje prijavi policiji da bi mogao da se izvrši legalan abortus. Dva od tri slučaja silovanja u SAD nisu prijavljena policiji, prema podacima američke neprofitne organizacije protiv seksualnih napada.
 

Komentari (0)

Svet