Fokus

Obeležena 78. godišnjica predaje Japana u Drugom svetskom ratu

Komentari

Autor: Tanjug

15/08/2023

-

14:28

Obeležena 78. godišnjica predaje Japana u Drugom svetskom ratu
Obeležena 78. godišnjica predaje Japana u Drugom svetskom ratu - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Japanski premijer Fumio Kišida izjavio je danas, na obeležavanju 78. godišnjice predaje Japana u Drugom svetskom ratu, da se Tokio protivi ratu i da je odlučan da udruži snage sa međunarodnom zajednicom i učini sve da reši različite izazove sa kojima se svet suočava.

Godišnja ceremonija u Tokiju, koju je sponzorisala vlada, održana je u znak sećanja na oko 2,3 miliona vojnika i 800.000 civila koji su poginuli u ratu na strani Japana. 

profimedia

 

Događaju je prisustvovao i japanski car Naruhito koji je izrazio duboko kajanje zbog japanske prošlosti u Drugom svetskom ratu i izrazio nadu da se ratna razaranja više nikada neće ponoviti, preneo je Kjodo.

Ceremonija je četvrtu godinu zaredom održana u manjem obimu da bi se sprečile infekcije korona virusom. 

profimedia

 

U Nipon Budokan areni prisustvovalo je oko 1.900 ljudi, u poređenju sa 1.000 prošle godine. Rođaci poginulih u ratu iz centralnih i zapadnih oblasti Japana koje je pogodio tajfun morali su da otkažu putovanje u Tokio zbog poremećaja javnog prevoza.

Minutom ćutanja u podne odata je počast poginulima u ratu, uključujući i one poginule u američkom atomskom bombardovanju Hirošime i Nagasakija.

 

Komentari (0)

Svet