Fokus

Više od 60 izbeglica stradalo u okeanu kod obala Zelenortskih ostrva

Komentari

Autor: Tanjug

17/08/2023

-

11:27

Više od 60 izbeglica stradalo u okeanu kod obala Zelenortskih ostrva
Više od 60 izbeglica stradalo u okeanu kod obala Zelenortskih ostrva - Copyright Tanjug/AP Photo/Zane Irwin

veličina teksta

Aa Aa

Nakon što je u vodama Atlantskog okeana kod Zelenortskih ostrva u zapadnoj Africi pronađen brodić sa izbeglicama, nadležni strahuju da je više od 60 migranata izgubilo život.

Spašeno je 38 ljudi, uključujući i decu, a na video snimcima se može videti kako spasioci pomažu brodolomnicima da se iskrcaju na obalu, prenosi BBC.

Pretpostavlja se da su skoro svi koji su se našli na brodiću koji je više od mesec dana plutao u okeanu bili iz Senegala.

Plovilo je prvi put primećeno u ponedeljak, saopštila je policija, a prvi izveštaji sugerisali su da je brodić potonuo, međutim kasnije je razjašnjeno da je pronađen kako pluta u okeanu.

Drveni čamac sličan pirogi prvi je opazio španski ribarski brodić na oko 320 kilometara od ostrva Sal koje pripada Zelenortskim ostrvima, nakon čega je o tome obavestio vlasti, saopštila je policija.

Među preživelima je četvoro dece starosti između 12 i 16 godina, rekao je portparol Međunarodne organizacije za migracije.

Brodić sa 101 osobom je 10. jula napustio senegalsko ribarsko selo Fase Boje, saopštilo je u utorak senegalsko ministarstvo spoljnih poslova, pozivajući se na svedočenja preživelih.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet