Fokus

SAD okrivile Severnu Koreju da koristi represiju za razvoj nukelarnog oružja

Komentari

Autor: Tanjug

17/08/2023

-

21:43

SAD okrivile Severnu Koreju da koristi represiju za razvoj nukelarnog oružja
Savet bezbedosti UN - Copyright Tanjug AP/John Minchillo

veličina teksta

Aa Aa

SAD su optužile danas u UN severnokorejskog lidera Kim Džong Una da koristi ''represiju, okrutnost i totalitarnu vladavinu'' za nezakonit razvoj nuklearnog oružja i balističkih projektila.

''Represivna, totalitarna kontrola društva Kim Džong Una i sistemsko, široko rasprostranjeno negiranje ljudskih prava i osnovnih sloboda, osiguravaju da režim može da neumereno troši javne resurse na razvijanje nezakonitih programa za oružje za masovno uništenje i balističke rakete, bez prigovora javnosti'', rekla je američka ambasadorka pri Ujedinjenim nacijama Linda Tomas-Grinfild tokom obraćanja u Savetu bezbednosti, koji se prvi put nakon 2017. sastao kako bi se razgovaralo o kršenju ljudskih prava u Severnoj Koreji, prenosi Rojters.

Severna Koreja je više puta odbacila optužbe za zloupotrebe, a za tešku humanitarnu situaciju okrivila je sankcije UN koje su uvedene 2006 zbog proizvodnje balističkih raketa i razvoja nuklearnih programa.

''SB treba da igra konstruktivnu ulogu u obnavljanju razgovora i ublažavanju tenzija'', rekao je zamenik kineskog ambasadora u UN Geng Šuang na sastanku.

Kina takođe smatra da Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija nije prikladno mesto za razmatranje situacije vezane za ljudska prava u Severnoj Koreji", kaže Geng Šuang.

"Kina je protiv rasprave o temi ljudskih prava u Savetu bezbednosti. Prema povelji UN, glavna odgovornost Saveta je održavanje međunarodnog mira i bezbednosti, a ne rasprava o ljudskim pravima. Pitanja ljudskih prava ne ugrožavaju mir i bezbednost, uključujući u DNRK", rekao je on, preneo je TASS.

Sednica SB UN o ljudskim pravima u Severnoj Koreji održava se na inicijativu SAD.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet