Fokus

Vatrena stihija pustoši Grčku i Španiju, nastavlja se "epska" borba i sa požarima širom Kanade

Komentari

Autor: Euronews, Tanjug

21/08/2023

-

12:00

Vatrena stihija pustoši Grčku i Španiju, nastavlja se "epska" borba i sa požarima širom Kanade
Vatrena stihija pustoši Grčku i Španiju, nastavlja se "epska" borba i sa požarima širom Kanade - Copyright Tanjug/AP/Arturo Rodriguez, Ilias Kotsireas, Darryl Dyck

veličina teksta

Aa Aa

Vlasti u Grčkoj evakuisale su još pet sela u blizini severoistočne granice sa Turskom, pošto su se letnji požari izazvani toplotnim talasima širom Evrope, koji su već uništili nekoliko kuća, opasno približili.

Zbog snažnog vetra, vatra je planula, a organi civilne zaštite upozorili su na "ekstremnu" opasnost od požara u regionu oko glavnog grada Atine i drugim delovima južne Grčke u ponedeljak. 

Oko 200 vatrogasaca, uz pomoć 16 aviona koji su bacali vodu, dobrovoljaca i policije, borilo se sa požarom u blizini Aleksandropolisa. Lokalne vlasti su saopštile da je oko šest kuća i pomoćnih zgrada teško oštećeno u dva evakuisana sela, kao i crkva.

Tanjug/AP/Ilias Kotsireas/InTime News

Aleksandropolis

Delovi glavnog auto-puta su zatvoreni zbog toga što je dim smanjio vidljivost, dok se stanovnicima Aleksandropolisa savetuje da drže prozore zatvorenim.

Grčku svakog leta pogađaju razorni požari, za koje zvaničnici kažu da se pogoršavaju zbog klimatskih promena.

Borba sa požarima i u Španiji 

U gradu La Ortava na španskom ostrvu Tenerife još uvek se gase požari koji su izbili u utorak, prenosi Euronews. Povoljni vremenski uslovi su ipak pomogli vatrogascima da u određenoj meri obuzdaju požar koji besni poslednjih pet dana.

Požar na Tenerifima, najgori u poslednjih nekoliko decenija, predstavlja pretnju za 11 gradskih oblasti koje okružuju strmu i krševitu planinsku oblast, zbog čega je otežan pristup vatrogascima.

Tanjug/AP/Arturo Rodriguez

Tenerife

Službe za hitne slučajeve izjavile su da kvalitet vazduha u 19 gradskih oblasti nije dobar i pozvale ljude da ostanu u zatvorenom prostoru kada je to moguće i da nose maske na otvorenom. Angažovano je više od 400 vatrogasaca i vojnika, kao i 23 helikoptera i aviona za prevoz vode.

Španija se priprema za još jedan toplotni talas koji će trajati do četvrtka.

Regionalni predsednik Kanarskih ostrva Fernando Klavijo izjavio je da je policija juče potvrdila da je požar, koji besni na ostrvu Tenerife, pokrenut namerno.

Tanjug/AP/Arturo Rodriguez

Tenerife

Klavijo je rekao da je policija otvorila tri linije istrage, ali nije rekao da li je bilo hapšenja.

Toplotni talasi nastavljaju da pogađaju područja južne Evrope, uključujući istočnu Francusku, a stručnjaci sugerišu da je njihova učestalost posledica globalnog zagrevanja. Takođe, predviđaju da će visoke temperature potrajati cele nedelje.

Preko 1.000 aktivnih požara u Kanadi 

Zbog požara u Britanskoj Kolumbiji u Kanadi, lokalne vlasti su pozvale na evakuaciju više hiljada ljudi i uputile kritike neodgovornim turistima koji u zonama požara podižu dronove. U toj provinciji aktivno je 236 požara, a u celoj Kanadi oko 1.000 što je najgora požarna sezona u istoriji te zemlje, prenosi CNN.

Kanadski premijer Džastin Trudo izjavio je da je ta zemlja poslala vojsku da pomogne u gašenju požara koji se velikom brzinom šire u Britanskoj Kolumbiji, gde je već evakuisano 35.000 ljudi.

U toj oblasti proglašeno je i vanredno stanje, uvedena je zabrana putovanja, a vatrogasci koji su do sada radili na gašenju požara opisivali su borbu s plamenom kao ''epsku'', prenosi Rojters.

Tanjug/AP/Darryl Dyck/The Canadian Press

 

Od petka uveče u gradu Jeloufajar evakuisano je oko 19.000 stanovnika. Ministarka za vanredne situacije u ovoj kanadskoj provinciji Bouvin Ma upozorila je da je evakuacija stanovništva pred "požarom koji se bržo širi i lako menja pravac širenja" pitanje života i smrti za sve žitelje u i oko grada Kelovna, prenosi Gardijan.

Tanjug/AP/Darryl Dyck/The Canadian Press

 

"Dronovi predstavljaju značajnu opasnost za naše vazduhoplovne posade koje se bore protiv požara. Sada nije vreme za snimanje fotografija aktivnih šumskih požara sa dronovima. Ne samo da je neodgovorno, već je i ilegalno podizati dronove u požarnim područjima", poručio je ministar šumarstva Britanske Kolumbije Brus Ralston i zamolio ljude da se drže podalje od jezera koja vatrogasni avioni koriste za dopunjavanje vode za gašenje požara.

Do sada je ove godine bilo 5.738 ovakvih požara, u kojima je izgorelo 13,7 miliona hektara.

Prilikom gašenja ovih požara poginulo je najmanje četiri policajca, prenosi Rojters. 

Tanjug/AP/Darryl Dyck/The Canadian Press

 

Prethodna rekordna požarna sezona u Kanadi bila je 1989. godine, kada je izgorelo 7,6 miliona hektara.

Ovogodišnji požari izbili su krajem aprila u zapadnim provincijama Britanska Kolumbija i Alberta, a vladini zvaničnici predviđaju da bi, zbog suše, sezona požara mogla da se protegne i na jesen.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet