Fokus

Sporna pitanja ne moraju da koče saradnju: SAD zatražile šestomesečno produženje naučno-tehnološkog sporazuma sa Kinom

Komentari

Autor: Tanjug

23/08/2023

-

21:39

Sporna pitanja ne moraju da koče saradnju: SAD zatražile šestomesečno produženje naučno-tehnološkog sporazuma sa Kinom
Sporna pitanja ne moraju da koče saradnju: SAD zatražile šestomesečno produženje naučno-tehnološkog sporazuma sa Kinom - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

SAD su zatražile šestomesečno produženje naučno-tehnološkog sporazuma sa Kinom kako bi se započeli pregovori koji bi imali za cilj da se ovaj dogovor dve zemlje "izmeni i ojača", saopšteno je danas iz Stejt departmenta.

Više od 40 godina ovim sporazumom između SAD i Kine regulisana je saradnja u brojnim naučnim i tehnološkim sferama, a dogovor je predstavljao potvrdu da dve rivalske države, uprkos brojnim razmimoilaženjima i spornim pitanjima, mogu da sarađuju, navodi Rojters.

Sporazum je potpisan 1979. godine kada su zvanični Peking i Vašington uspostavili diplomatske odnose, i od tada je obnavljan na otprilike svakih pet godina.

Zahvaljujući ovom sporazumu postignuta je uspešna saradnja u oblasti poljoprivrede, atmosferskih pojava i u bazičnim istraživanjima u domenima fizike i hemije.

Međutim, zabrinutosti oko rastuće vojne snage Kine i krađe američkih naučnih otkrića i ekonomskih podataka izazvala je u SAD raspravu o tome da li bi naučno-tehnološki sporazum sa Kinom (STA), koji ističe 27. avgusta, trebalo da bude produžen, dodaje Rojters.
 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet