Fokus

Australijskom brodu nije dozvoljeno da putuje ispod Hobartovog mosta

Komentari

Autor: Tanjug

24/08/2023

-

13:07

Australijskom brodu nije dozvoljeno da putuje ispod Hobartovog mosta
Australijskom brodu nije dozvoljeno da putuje ispod Hobartovog mosta - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Novom australijskom istraživačkom brodu na Antarktiku, vrednom 528 miliona dolara, odbijena je dozvola da putuje ispod Hobartovog mosta u Tasmaniji radi dopunjavanja goriva i umesto toga mora da plovi stotinama kilometara severno do druge luke.

Lučka uprava Tasmanije je već dugo brinula da li je brod dug 160 metara prevelik da bi mogao bezbedno da prođe ispod mosta, uprkos prethodnim uveravanjima Australijske antarktičke divizije da može.

Istraživački brod "Nujina", koji snabdeva tri australijske antarktičke stanice i sprovodi ključna istraživanja klime, vezan je na pristaništu Mekuori, južno od tasmanijskog Hobartovog mosta.

Australijska antarktička divizija (AAD) potvrdila je da odobrenje nije dato i da brod umesto toga mora otputovati u Burni ovog leta, na severozapadnoj obali Tasmanije da bi dopunio gorivo, što se dešava pre svakog putovanja na Antarktik.

Australijsko antarktičko odeljenje radi sa vladom Tasmanije na dugoročnim opcijama za dopunu goriva u Hobartu, preneo je "Gardijan".

Brod "Nujina" je prvi put putovao na Antarktik u januaru 2022. godine.

Lučka uprava Tasmanije saopštila je u martu prošle godine da su procene rizika i obuka od ključne važnosti pre davanja dozvole za prolazak ispod Hobartovog mosta. 

Ta zabrana je poslednja prepreka za brod "Nujina" nakon što su kašnjenja i duge popravke dovele do otkazivanja velikih naučnih ekspedicija.

Prvo planirano putovanje "Nujine" na Antarktik krajem 2021. odloženo je zbog problema sa alarmnim sistemom. 

Sledećeg meseca će početi istraga Senata o finansiranju i radu AAD-a, koju je delimično pokrenuo "Gardijan Australija".
 

Komentari (0)

Svet