Fokus

Promena u strategiji: Širenje Kine na afričko tržište oružja, Peking spreman da popuni praznine u konkurenciji

Komentari

Autor: Tanjug

27/08/2023

-

19:47

Promena u strategiji: Širenje Kine na afričko tržište oružja, Peking spreman da popuni praznine u konkurenciji
profimedia - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Širenje Kine na zapadnoafričko tržište oružja je promena u strategiji za zemlju koja je dosad fokusirala svoju prodaju oružja na druge afričke regione, piše Frans 24.

Francuska televizija dodaje da se Peking ne takmiči samo za udeo na novom tržištu, već da usred opadanja francuskog uticaja u zapadnoj Africi, Kina želi da stekne nove saveznike i izgradi uticaj u tom delu afričkog kontinenta.

Najveći kineski proizvođač oružja "Norinco", sedmi po veličini svetski dobavljač vojne opreme, otvorio je novu  prodajnu kancelariju u Senegalu, a kompanija već ima kancelarije u Nigeriji, Angoli i na jugu Afrike. 

Peking takođe planira da uspostavi kancelarije za održavanje, popravku i remont vozila i vojne opreme u Maliju i Obali Slonovače, gde već prodaje oružje, izvestio je specijalizovani novinski sajt "Militari Africa".  

Dolazak giganta oružja na senegalsko tlo kineski mediji ocenili su kao napredak u jačanju uticaja u zapadnoj Africi i izazov postojećem uticaju Rusije i Francuske. 

U bivšim francuskim kolonijama, Senegalu i Obali Slonovače, Francuska je i dalje najveći dobavljač oružja.

"Kina je uvek bila koncentrisana na istočnu i centralnu Afriku, ali je do sada zadržala manji profil u zapadnoj Africi, a jedan od razloga je jezička barijera", rekao je Danilo del Fave, specijalista za kinesku bezbednost i istraživač u neprofitnoj organizaciji Međunarodni tim za proučavanje bezbednosti Verona (ITSS).

Rusija vodila "ofanzivu šarmom"

Prema mišljenju italijanskog analitičara, francuski uticaj u zapadnoj Africi je bio pod pretnjom druge konkurentske sile, Rusije. 

Rusija je vodila "ofanzivu šarmom" širom kontinenta, proširujući komercijalne veze i igrajući na kartu dugotrajne ogorčenosti koju bivše kolonije imaju prema Francuskoj, čak je bila domaćin samita afričkih lidera u Sankt Peterburgu u julu. 

Po naređenju Moskve, Vagnerova paravojna grupa nastavila je sa prodajom oružja u zapadnoj Africi u isto vreme kada je Francuska proterana iz Malija, a zatim i iz Burkine Faso, zbog pogoršanja odnosa sa vojnim huntama koje su poslednjih godina preuzele vlast u obe zemlje, dodaje Frans 24.

''Sposobnost Rusije da izvozi oružje ugrožena je zbog međunarodnih sankcija uvedenih od početka rata u Ukrajini“, rekao je Del Fave. 

Kineski napori da uđu na tržište, posebno u zapadnoj Africi, se povećavaju svuda gde Peking vidi "pogoršanje francuskog uticaja i efekat međunarodnih sankcija na rusku trgovinu", dodaje Del Fave. 

profimedia

 

Uprkos demonstraciji jedinstva između Pekinga i Moskve od početka rata u Ukrajini, čini se da Kina nema dileme da uđe u direktnu konkurenciju sa svojim ruskim saveznikom za tržište oružja u zapadnoj Africi. Del Fave smatra da to nije nikakvo iznenađenje.

Kineske kompanije spremne da popune praznine u konkurenciji

Luk Pejti, specijalista za kineske ekonomske odnose na Danskom institutu za međunarodne studije smatra da dolazak kompanije "Norinco" u Senegal pokazuje da su „kineske kompanije veoma oportunističke i spremne da popune praznine u konkurenciji“.

„Kina i dalje izvozi uglavnom lako naoružanje, ali vidimo da povećavaju prodaju naprednije opreme kao što su dronovi ili vozila“, rekao je Pejti. 

Kina je tek u poslednjih 10 godina postala glavni snabdevač oružjem afričkim zemljama, ali decenija je bila dovoljno duga da se izgradi snažno prisustvo u sektoru. 

Peking je sada treći po veličini uvoznik oružja u Africi, iza Rusije i SAD, piše Frans 24. Kineski državni mediji pišu da fizička ekspanzija na zapadnu Afriku pokazuje rastuću želju kineskog vojno-industrijskog kompleksa ne samo da prodaje oružje u Africi, već  da ostvari širu bezbednosnu saradnju sa afričkim zemljama. 

Erl Konte-Morgan, specijalista za kinesko-afričke odnose na Univerzitetu Južne Floride tvrdi da će prodajna kancelarija "Norinco" u Senegalu omogućiti kompaniji da pomno prati dešavanja na terenu u Senegalu i susednim zemljama. 

Ta kompanija i druge kineske organizacije otvaraju kancelarije samo u zemljama koje imaju jake istorijske ili komercijalne veze sa Kinom, kao što su Angola i Nigerija.

profimedia

 

"Dolazak 'Norinco' u Senegal je komercijalna prilika za grupu, ali i bitka za moć. Kina, kao i Rusija, ima bezbednosni i poslovni interes od slabljenja francuskog i zapadnog uticaja u ovom regionu", istakao je Konte-Morgan i dodao da to pomaže u suprotstavljanju uticaju druge supersile - SAD. 

Posle ekonomskog, širenje bezbednosnog uticaja

Evolucija ciljeva Pekinga u Africi takođe je podstakla preduzetništvo među kineskim kompanijama za proizvodnju oružja. Tradicionalno, Kina je prodavala oružje zemljama koje poseduju prirodne resurse koji su potrebni Pekingu. 

Prodaja oružja Sudanu i Nigeriji, na primer, olakšala je Kinezima pristup ogromnim rezervama nafte dve zemlje.  

"Kina je ekonomski manje-više dominantna u regionu, tako da sada ulaže napore da proširi bezbednosni uticaj", smatra američki ekspert. 

Demokratska Republika Kongo je kupila bespilotne letelice od Kine u februaru, a analitičari ističu da je prodaja kineskih borbenih aviona u Africi u porastu. 

Sa međunarodnim sankcijama koje potencijalno ometaju ruske napore da proširi prodaju oružja Africi, a poverenje u Peking raste, kineski dobavljači oružja bi mogli da uđu - i možda dominiraju - na novim tržištima širom kontinenta, navodi Frans 24. 

Međutim, kako se ocenjuje, bilo bi prerano potcenjivati Rusiju. U podsaharskoj Africi, Rusija je pretekla Kinu kao najveći snabdevač oružjem od 2018. godine, vođstvo koje je uspela da zadrži 2022. godine, uprkos  međunarodnim sankcijama zbog rata u Ukrajini. 

Komentari (0)

Svet