Fokus

Bajden će 11. septembar obeležiti u vojnoj bazi na Aljasci

Komentari

Autor: Tanjug

28/08/2023

-

21:31

Bajden će 11. septembar obeležiti u vojnoj bazi na Aljasci
Tanjug/AP/Jacquelyn Martin - Copyright Tanjug/AP/Jacquelyn Martin

veličina teksta

Aa Aa

Predsednik Sjedinjenih Američkih Država Džozef Bajden sledećeg meseca, 9. septembar odnosno 22. godišnjicu najgoreg terorističkog napada na tlu SAD, obeležiće u vojnoj bazi na Aljasci sa pripadnicima vojske i njihovim porodicama, saopštila je danas Bela kuća.

Biće to prvi put da američki predsednik neće prisustvovati nekoj od ceremonija koje se tradicionalno održavaju svake godine u Njujorku, Pensilvaniji i Virdžiniji, nedaleko od Vašingtona, prenosi Asošiejted pres.

Bajden će 11. septembra obići bazu Elmendorf-Ričardson u Enkoridžu, nakon što prethodno  bude prisustvovao samitu u Nju Delhiju sa drugim svetskim liderima i posetio Vijetnam 10. septembra.

Potpredsednica SAD Kamala Haris i njen suprug Dag Emhof učestvovaće na godišnjoj komemoraciji u Nacionalnom memorijalu i muzeju 11. septembra u donjem Menhetnu.

Prva dama Džil Bajden položiće venac na spomen obeležje 11. septembra u Pentagonu.

Teroristički napad 11. septembra 2001. godine, u kojem je stradalo skoro 3.000 ljudi, najveći je napad izvršen američkom tlu. 

Teroristi su oteli komercijalne avione i udarili u obe zgrade Svetskog trgovinskog centra u finansijskoj četvrti Njujorka, kao i u zgradu Pentagona u Arlingtonu u Virdžiniji. Četvrti avion se srušio na polje u Šenksvilu u Pensilvaniji.

SAD su nakon toga objavile takozvani "rat terorizmu", izvršivši invaziju na dve zemlje, Avganistan i Irak.
 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet