Fokus

Kišida traži od Kine da bude prekinuto uznemiravanje zbog vode iz Fukušime

Komentari

Autor: Tanjug

29/08/2023

-

11:13

Kišida traži od Kine da bude prekinuto uznemiravanje zbog vode iz Fukušime
Tanjug/AP/Kiyoshi Ota - Copyright Tanjug/AP/Kiyoshi Ota

veličina teksta

Aa Aa

Japanski premijer Fumio Kišida zatražio je od vlasti u Pekingu da apeluju na svoje građane kako bi prestali sa uznemiravanjem, koje uključuje pozivanje i bacanje kamenja na japanske diplomatske objekte i škole, a zbog ispuštanja prečišćene radioaktivne otpadne vode iz oštećene nuklearne elektrane Fukušima.

"Moram reći da je to za žaljenje", rekao je Kišida, prenosi AP.

On je rekao da je zamenik japanskog ministra spoljnih poslova Masataka Okano pozvao kineskog ambasadora u Tokiju Vu Đijangaoa i zatražio od Kine da se ponaša mirno i odgovorno.

Ispuštanju prečišćenih otpadnih voda u okean, koje je počelo u četvrtak i očekuje se da će trajati decenijama, oštro se protive ribarska udruženja i susedne zemlje. 

Kina je tako kao odgovor odmah zabranila uvoz japanskih morskih plodova.

U Južnoj Koreji je tokom vikenda hiljade ljudi učestvovalo na demonstracijama zbog  ispuštanja vode iz Fukušime.

Na meti uznemiravanja, koje uključuje telefonske pozive i bacanje kamenja, našle su se japanska ambasada i konzulati, kao i japanske škole u Kini, a kineska vlada nije odgovorila na zahteve Tokija za zajedničku naučnu diskusiju o nalazima stručnjaka, rekao je Kišida,

On je dodao da mnoge zemlje japanski plan doživljavaju kao naučan i transparentan.

Japanski javni servis NHK javio je da je hiljade poziva iz Kine usmereno i na vladine kancelarije u Fukušimi i na operatera nuklearne elektrane.

Japanska vlada i operater elektrane tvrde da prečišćena radioaktivna otpadna voda, koja se nakupila od nesreće u nuklearnoj elektrani u martu 2011. godine i koje sada ima 134 miliona tona u oko 1.000 rezervoara, mora da se ukloni da bi bio oslobođen prostor za izgradnju objekata za čišćenje i razgradnju postrojenja, za koje se takođe očekuje da će trajati decenijama.

Kišida je obećao u ponedeljak da će učiniti sve što je u njegovoj moći da zaštiti japansku ribarsku industriju od uticaja kineske zabrane uvoza i da će objaviti mere podrške kasnije ove nedelje.

Japansko ministarstvo spoljnih poslova izdalo je u nedelju preporuke za putovanja, pozivajući japanske građane da budu na oprezu u Kini i savetujući im da ne govore glasno na japanskom kako ne bi privlačili pažnju.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet