Fokus

Ministarka trgovine SAD u poseti Kini: Vašington želi saradnju sa Pekingom

Komentari

Autor: Tanjug

29/08/2023

-

13:31

Ministarka trgovine SAD u poseti Kini: Vašington želi saradnju sa Pekingom
Ministarka trgovine SAD u poseti Kini - Copyright Tanjug AP/Andy Wong, Pool

veličina teksta

Aa Aa

Vašington želi da sarađuje sa Pekingom u oblastima kao što su borba protiv klimatskih promena i veštačka inteligencija (AI), izjavila je danas ministarka trgovine SAD Đina Rajmondo na sastanku sa kineskim premijerom Lijem Ćijangom u Pekingu.

"Postoje oblasti od globalnog značaja u kojima želimo da sarađujemo sa vama, da kao dve svetske sile uradimo ono što je dobro za celo čovečanstvo", rekla je Raimondo, prenosi Rojters.

Rajmondo je navela i da želi da podstakne turističku saradnju između dve zemlje.

"Ako bi se kineski turizam vratio na nivo iz 2029. godine, to bi donelo 30 milijardi dolara američkoj ekonomiji i 50.000 novih radnih mesta u SAD", istakla je ministarka trgovine SAD. 

Li Ćijang je istakao da su zdravi ekonomski odnosi i trgovinska saradnja Kine i SAD od koristi ne samo za ove zemlje, već i za ceo svet.

Tanjug AP/Andy Wong, Pool

 

Rajmondo boravi u trodnevnoj poseti Kini, tokom koje će razgovarati sa kineskim zvaničnicima i američkim poslovnim liderima radi unapređenja poslovnih veza dve zemlje.

Sjedinjene Države i Kina su nekada jedna drugoj bile najveći trgovinski partner, ali Vašington sada više trguje sa susedima, Kanadom i Meksikom, dok se Peking više bavi jugoistočnom Azijom. 

Bivši predsednik SAD Donald Tramp uveo je 2018. i 2019. godine carine na hiljade uvoznih proizvoda iz Kine u vrednosti od oko 370 milijardi dolara.

Komentari (0)

Svet