Fokus

Potvrđena optužnica protiv bivšeg službenika CIA za curenje informacija: Poverljivi materijali prosleđeni Vikiliksu

Komentari

Autor: Tanjug

29/08/2023

-

23:46

Potvrđena optužnica protiv bivšeg službenika CIA za curenje informacija: Poverljivi materijali prosleđeni Vikiliksu
CIA - Copyright Tanjug/AP/Carolyn Kaster

veličina teksta

Aa Aa

Američki sud je danas uglavnom potvrdio optužnicu protiv bivšeg softverskog inženjera Centralne obaveštajne agencije (CIA) za najveću krađu poverljivih informacija u istoriji agencije, dok je odbačena optužba za opstrukciju.

Džošua Šulte (34) osuđen je u julu 2022. po četiri tačke za špijunažu i hakovanje kompjutera i jednoj tački za davanje lažne izjave agentima Federalnog istražnog biroa (FBI), nakon što je prosledio poverljive materijale Vikiliksu u takozvanom trezoru 7.

WikiLeaks je u martu 2017. počeo da objavljuje materijale koji se odnose na to kako je CIA nadgledala strane vlade, navodne teroriste i druge, kompromitujući njihovu elektroniku i računarske mreže, prenosi Rojters.

Nakon osude, američki tužilac Demijan Vilijams na Menhetnu nazvao je krađu "jednom od najdrskijih i najštetnijih dela špijunaže u američkoj istoriji".

U odluci na 14 stranica, američki okružni sudija Džesi Furman na Menhetnu pronašao je „više nego dovoljno“ dokaza koji podržavaju osude Šultea za špijunažu i hakovanje, dok njegove lažne izjave agentima FBI ne podržavaju optužbu za opstrukciju.
 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet