Fokus

Papa najavio da će početkom oktobra objaviti novi dokument o zaštiti prirode

Komentari

Autor: Tanjug

30/08/2023

-

15:16

Papa najavio da će početkom oktobra objaviti novi dokument o zaštiti prirode
Tanjug/AP/Gregorio Borgia - Copyright Tanjug/AP/Gregorio Borgia

veličina teksta

Aa Aa

Papa Franja najavio je danas da će u oktobru objaviti novi dokument o zaštiti prirode, navodeći da će to učiniti zbog, kako je naveo, "užasnog svetskog rata" koji se vodi protiv životne sredine.

Govoreći na nedeljnoj opštoj audijenciji, papa je rekao da će novi dokument objaviti 4. oktobra, na praznik svetog Franje Asiškog, zaštitnika životne sredine i da će biti objavljen kao apostolska opomena. 

To je nastavak papine enklitike iz 2015. godine, u kojoj je govorio o potrebi da se zaštiti životna sredina usred sve većih klimatskih promena, kao i da se smanji upotreba fosilnih goriva, preneo je Rojters.

Papa Franja je rekao da će novi spis biti ažuriran navođenjem aktuelnih problema.

Opisujući prirodu kao "sveti dar od tvorca", papa je pozvao ljude da stanu na stranu "žrtava ekoloških i klimatskih nepravdi".

Američki izaslanik za klimu Džon Keri rekao je za Rojters u junu nakon sastanka s papom da je enklitika iz 2015. godine imala veliki uticaj i da su na klimatskoj konferenciji te godine postavljeni ciljevi za ograničavanje globalnog zagrevanja. 

Papa je prošlog meseca rekao da je potrebna hitna akcija za borbu protiv klimatskih promena i apelovao na svetske lidere da preduzmu konkretnije korake za ograničavanje emisija zagađenja. 

 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet