Fokus

Svedočenje koje bi moglo da promeni sve: Šta je taktika bivšeg Trampovog šefa kabineta pred sudom u Džordžiji

Komentari

Autor: Euronews Srbija, CNN, Vašington post

30/08/2023

-

16:01

Svedočenje koje bi moglo da promeni sve: Šta je taktika bivšeg Trampovog šefa kabineta pred sudom u Džordžiji
Mark Medouz - Copyright Tanjug AP/Alex Brandon

veličina teksta

Aa Aa

U suđenju po jednoj od četiri optužnice protiv bivšeg predsednika SAD Donalda Trampa, onoj u Džordžiji, nedavno je svedočio bivši šef kabineta Bele kuće Mark Medouz. Ukoliko Medouzova taktika uspe, smatraju stručnjaci, čitav slučaj mogao bi da poprimi potpuno drugačije dimenzije.

Kako je sam Medouz rekao pred sudom, bio je zadužen za dobar deo akcija opisanih u optužnici suda u Džordžiji, koja Trampa i još 18 ljudi tereti za zaveru da se poništi njegov poraz na izborima 2020. u toj saveznoj državi.

Među optuženima se našlo i njegovo ime, a prilikom izjašnjavanja je rekao da smatra kako bi slučaj trebalo premesti sa državnog na savezni nivo, mada okružni sudija nije još doneo odluku o tome.

U svom svedočenju, Medouz je rekao da je "preduzeo određene radnje kako bi ispitao navode Trampa o tome da su izbori pokradeni", ali je dodao da "ne veruje kako je uradio bilo šta van tadašnjih ovlašćenja".

Medouzov advokat pozvao je svog klijenta da izađe za govornicu, i pitao ga o tome kakve su mu bile dužnosti dok je bio šef Trampovog kabineta, a zatim ga i pitao da li je ono što je preduzimao bilo u okviru tih ovlašćenja, na šta je on uglavnom odgovarao potvrdno.

Neobična taktika 

Kada mu je, u okviru unakrsnog ispitivanja, tužilac Ana Kros postavljala pitanja o istim akcijama koje je preduzimao, međutim, Medouz nije mogao tačno da odgovori na pitanje šta je bio savezni interes, osim "časnih i poštenih izbora". 

Tim tužilaca je, što se tiče Medouza, tvrdio da su njegovi potezi bili političke prirode, i da ih nije preduzimao kao deo svojih zvaničnih dužnosti. 

Ono što se dogodilo prilikom ispitivanja Medouza, neobično je iz jednog prostog razloga - optuženi se gotovo nikada ne izvode pred sud radi ispitivanja ovako rano u postupku, a i kada to čine, obično koriste ustavno pravo da ne svedoče.

U ovom slučaju, međutim, Medouzova taktika je sledeća: tvrdi da je sve što je preduzimao bilo deo njegovih službenih dužnosti, čime želi da premesti sve na savezni nivo. Tamo bi imao imunitet, jer je moguće dobiti izuzeće u slučaju da je optužena osoba preduzimala određene akcije u ime vlade SAD, ili u vezi sa službenom dužnošću.

Tanjug AP/Fulton County Sheriff's Office via AP

Medouzova fotografija iz zatvora

Da li će se ovo zaista i desiti, veliko je pitanje, ali su stručnjaci saglasni da je taktika bivšeg šefa kabineta Bele kuće u najmanju ruku zanimljiva.  

"Proračunat je rizik kada se optuženi stavi na klupu za ispitivanje bilo kad, a kamoli ovako rano u postupku. Čak i kada se to desi, obično ništa ne ide njemu u korist. Zapanjen sam što je Medouz odlučio da zauzme stav i bori se za to", rekao je za CNN bivši okružni tužilac u Džordžiji, Tom Morgan.

Šta može da dobije?

U svojoj analizi za "Vašington post", kolumnistkinja Dženifer Rubin pita se zašto je Medouz toliko uplašen "državnog" suda. 

"Na kraju krajeva, bilo na saveznom ili državnom sudu, biće mu suđeno po zakonu države Džordžije, okružni tužilac okruga Fulton Fani Vilis će voditi tužilaštvo, a bilo kakva presuda ne bi bila predmet federalnog pomilovanja. Štaviše, ako želi da zahteva imunitet od krivičnog gonjenja prema ustavnoj klauzuli, može da iznese taj argument na bilo kom sudu", piše Rubin. 

Ona za Medouzovu odluku nudi nekoliko objašnjenja, a prvo od njih jeste to je porota nešto više raznolika u severnom okrugu Džordžije, mada iako bi porotnici i dalje uglavnom dolazili iz okruga Fulton. 

"Možda se kladi da su šanse da se na saveznom sudu nađe porotnik koji podržava Trampa", kaže Rubin.

Verovatnije je ipak, smatra ona, da Medouz smatra da, ako ode pred savezni sud i tamo dobije odgovarajuću odbranu, veće su šanse za oslobađajuću presudu. 

AP Photo/Manuel Balce Ceneta

Medouz i Tramp

"Odbrana zahteva za imunitet bi zahtevala od njega da pokaže da je njegovo ponašanje bilo vođeno saveznim zakonom ili Ustavom, i da nije učinio više od onoga što je bilo neophodno i ispravno da bi izvršio saveznu dužnost. To je, s obzirom na ono što je pričao, problematična tvrdnja", ističe Rubin. 

"Ukratko, svedočeći nekoliko sati i podvrgavajući se unakrsnom ispitivanju, Medouz je izneo koliko je blisko bio umešan u Trampove smicalice, otkrio da nije imao razloga da sumnja u procenu tadašnjeg državnog tužioca Vilijama Bara da nije bilo prevare, i jasno je stavio do znanja da je dobar deo onoga što je uradio politički motivisano. Dakle, bez obzira na to da li se našao na saveznom ili državnom sudu, priznao je činjenice koje bi mogle da zapečate njegovu sudbinu ako mu ne uspe da odbrani imunitet", piše u analizi.

Ovde, Rubin misli na Medouzovo priznanje da je porukom pitao osobu na brojanju glasova u Džordžiji "da li bi proces mogao da se ubrza ako Trampov tim plati", kao i trenutak kada je priznao da je posredovao u uspostavljanju kontakta između Trampa i zvaničnika Džordžije, u kom je Tramp tražio da se izmene rezultati.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet