Fokus

Netanijahu predložio izgradnju optičkog kabla preko Sredozemlja

Komentari

Autor: Tanjug

03/09/2023

-

23:09

Netanijahu predložio izgradnju optičkog kabla preko Sredozemlja
Netanijahu predložio izgradnju optičkog kabla preko Sredozemlja - Copyright Tanjug/AP/Maya Alleruzzo

veličina teksta

Aa Aa

Izraelski premijer Benjamin Netanijahu predložio je danas izgradnju infrastrukturnih projekata kao što je optički kabl koji bi povezao zemlje u Aziji i na Arabijskom poluostrvu sa Evropom preko Izraela i Kipra.

On je izrazio uverenje da bi se takvi projekti mogli realizovati ako Izrael normalizuje odnose sa drugim zemljama u regionu, prenosi AP.

"'Primer i najočigledniji put ka tome je optička veza. To je najkraći, najsigurniji i najekonomičniji put", rekao je Netanijahu nakon razgovora sa kiparskim predsednikom Nikosom Hristodulidesom. 

Netanijahu je ponovio da on i Hristodulides nastoje da ispune plan za izgradnju podmorskog električnog kabla snage od 2.000 megavata, poznatog i kao ''Evroazijski interkonektor'', koji bi trebalo da povezuje Izrael sa Kiprom i Grčkom, i koji treba da deluje kao rezervno rešenje za snabdevanje energijom i za Izrael i za Kipar.

''Želite da budete povezani sa drugim izvorima energije koji vam mogu omogućiti optimalniju upotrebu struje ili da imate opcije kada dođe do kvara u vašoj zemlji. To je nešto o čemu ozbiljno razgovaramo i nadamo se da ćemo to postići'', rekao je izraelski premijer.

Kiparski predsednik Hristodulides je rekao da, s obzirom na potrebu Evrope za diversifikacijom energije u svetlu rata u Ukrajini, Kipar i Izrael žele da razviju ''pouzdani energetski koridor'' koji povezuje istočnomediteranski basen sa Evropom kroz razne projekte, uključujući gasovode i postrojenja za preradu tečnog prirodnog gasa (TNG).

''Klima neće postati hladnija, samo će biti toplije, a sa zagrevanjem našeg regiona i sveta, gašenje požara postaje zaista važna stvar'', rekao je izraelski lider.

Razgovori Hristodulidesa i Netanijahua prethode trilateralnom sastanku sa grčkim premijerom Kirijakosom Micotakisom, koji bi trebalo da bude održan sutra.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet