Fokus

Aktuelni predsednik Meksika Lopes Obrador podržao kandidaturu Klaudije Šejnbaum za predsedničke izbore

Komentari

Autor: Tanjug

08/09/2023

-

10:46

Aktuelni predsednik Meksika Lopes Obrador podržao kandidaturu Klaudije Šejnbaum za predsedničke izbore
Lopes Obrador podržao predsedničku kandidaturu Klaudije Šejnbaum - Copyright Tanjug AP/Marco Ugarte

veličina teksta

Aa Aa

Predsednik Meksika Andres Manuel Lopes Obrador snažno je podržao izbor bivše gradonačelnice Meksiko Sitija Klaudije Šejnbaum za kandidata na izborima 2024. godine, kada se bude birao njegov naslednik.

On je takođe u četvrtak odbacio primedbe na izborni proces u vladajućoj stranci Morena, koje je izneo bivši ministar spoljnih poslova Marselo Ebrard ujedno i glavni rival Šejnbaum, prenosi Rojters.

Morena je proglasila Šejnbaumovu predsedničkim kandidatom nekoliko sati nakon što je njen najbliži konkurent, Ebrard, rekao da su izborni proces obeležile nepravilnosti i zapretio da će napustiti stranku.

Predsednik Lopes Obrador, u obraćanju na konferenciji za novinare, pružio je ruku Ebrardu, nazvavši ga "veoma dobrom osobom", dobrim vođom i njegovim prijateljem, i pozvao ga da ostane u levičarskoj Moreni.

On je odbacio Ebrardov zahtev da se stranački izbori za predsedničkog kandidata ponove, i podržao pobednicu.

"Podržavam Klaudiju Šejnbaum. Ne vidim tu nikakav problem", rekao je Lopes Obrador, nazvavši proces izjašnjavanja oko 12.500 ljudi, u kojem je ona pobedila pet drugih rivala, istorijskim i bez presedana.

Ebrard je saopštio da će o svojim narednim potezima odlučiti u ponedeljak i ostavio je kao otvorenu mogućnost da bude kandidat neke druge političke grupacije na predsedničkim izborima 2. juna.

Tokom konferencije za novinare, Lopes Obrador je izjavio da bi Ebrard mogao da na izborima učestvuje kao nezavisni kandidat.

Najnovija istraživanja javnog mnjenja pokazuju da je kandidat stranke Morena veliki favorit da ponovo osvoji predsednički mandat, čime bi Šejnbaumova postala prva žena na čelu Meksika. 

Prema meksičkom zakonu, predsednik može da obavlja funkciju samo jedan šestogodišnji mandat, navodi Rojters.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet