Fokus

Američki amabasador u Pekingu pitao da li je kineski ministar odbrane u kućnom pritvoru

Komentari

Autor: Tanjug

15/09/2023

-

07:40

Američki amabasador u Pekingu pitao da li je kineski ministar odbrane u kućnom pritvoru
Kineski ministar odbrane, Li Šangfu - Copyright Tanjug/AP Photo/Vincent Thian

veličina teksta

Aa Aa

Američki ambasador u Japanu Ram Emanuel postavio je pitanje da li se kineski ministar odbrane Li Šangfu nalazi u kućnom pritvoru, sa obrazloženjem da taj visoki zvaničnik nije dve nedelje viđen u javnosti.

U objavi na Tviteru, američki ambasador je naveo da  "Ministar odbrane Li Šangfu nije viđen, niti se čulo za njega tri nedelje" kao i da se nije pojavio ni zbog svog planiranog puta u Vijetnam, prenosi Rojters.

On je izneo tvrdnju i da kineski ministar nije prisustvovao zakazanom sastanku sa načelnikom mornarice Singapura "jer je stavljen u kućni pritvor". Objavu je pratio hešteg "misterija u pekinškoj zgradi" i citat iz drame Hamlet, Vilijama Šekspira: "Nešto je trulo u državi Danskoj".

Rojters je u četvrtak preneo da se Li iznenada povukao sa sastanka sa vijetnamskim čelnicima odbrane prošle nedelje, a kineski ministar je poslednji put viđen u Pekingu 29. avgusta  na bezbednosnom forumu sa afričkim državama.

Američka vlada smatra da je Li pod istragom, izvestio je danas Fajnenšel tajms, pozivajući se na tri američka zvaničnika i dva izvora upoznata sa obaveštajnim podacima.

Kontraadmiral Singapurske mornarice Šon Vat boravio je u Kini od 4. do 9. septembra i sastao se sa komandantom mornarice Kineske narodne armije Dong Džunom i drugim oficirima mornarice, saopštilo je singapursko ministarstvo odbrane. U saopštenju se nije pominjao sastanak sa Lijem.

Pitanje Lijevog nestanka iz javnosti usledilo je nakon neobjašnjive smene kineskog ministra spoljnih poslova Ćin Ganga u julu, posle dužeg odsustva iz javnosti i promene u rukovodstvu raketnih snaga Narodne oslobodilačke armije Kine poslednjih meseci.

Li Šangfu, koji je na svoju funkciju imenovan u martu, jedan je od pet kineskih državnih savetnika, što je pozicija u rukovodstvu koja je više rangirana od običnog ministra, navodi Rojters. 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet