Fokus

Papin izaslanik razgovarao u Pekingu sa zvaničnikom kineske vlade

Komentari

Autor: Tanjug

14/09/2023

-

23:39

Papin izaslanik razgovarao u Pekingu sa zvaničnikom kineske vlade
Papin izaslanik razgovarao u Pekingu sa zvaničnikom kineske vlade - Copyright AP Photo/Alexander Zemlianichenko, file

veličina teksta

Aa Aa

Izaslanik pape Franje, kardinal Mateo Zupi, održao je otvorene i srdačne razgovore u Pekingu sa zvaničnikom kineske vlade o potrebi pronalaska načina za mir u Ukrajini, objavio je Vatikan.

Sastavši se s Lijem Huijem, posebnim kineskim izaslanikom za evroazijska pitanja, italijanski kardinal takođe je izneo pitanje bezbednosti hrane i blokiranog izvoza žitarica iz Ukrajine, prenosi Rojters.

Sastanak, koji je održan u otvorenoj i srdačnoj atmosferi, bio je posvećen ratu u Ukrajini i njegovim dramatičnim posledicama, saopšteno je iz Vatikana.

Dve strane podvukle su potrebu zajedničkih nastojanja za podsticanjem dijaloga i pronalaska puteva koji će dovesti do mira, dodao je Vatikan.

Pre svoje misije u Pekingu, Zupi je posetio Kijev i Moskvu u junu, a Vašington u julu, u sklopu zasad neuspešnih nastojanja Svete Stolice da dovede Ukrajinu i Rusiju bliže pregovaračkom stolu.  Kineska spremnost za pregovore s papinim izaslanikom značajan je iskorak, s obzirom na komplikovane odnose Pekinga i Vatikana.

Vatikan ima bilateralne odnose s Tajvanom, ali ne i s Kinom koja to ostrvo smatra sastavnim delom svoje teritorije. Vatikan je jedina država u Evropi koja priznaje Tajpej. 

Odnosi Vatikana i Kine takođe su zategnuti zbog nesuglasica po pitanju imenovanja biskupa u Kini. Vatikan se žali da je Peking imenovao biskupe jednostrano i to nekoliko puta i da je time prekršio ključni sporazum iz 2018. godine.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet