Evropa

Katolički sveštenici počinili 1.002 slučaja seksualnog zlostavljanja u Švajcarskoj

Komentari

Autor: Tanjug

12/09/2023

-

20:59

Katolički sveštenici počinili 1.002 slučaja seksualnog zlostavljanja u Švajcarskoj
Katolički sveštenici počinili 1.002 slučaja seksualnog zlostavljanja u Švajcarskoj - Copyright Tanjug AP/Michael Buholzert/Keystone via AP

veličina teksta

Aa Aa

Katolički sveštenici počinili su u Švajcarskoj više od 1.000 slučajeva seksulanog zlostavljanja od sredine 20. veka, otkriveno je u objavljenoj sveobuhvatnoj, jednogodišnjoj studiji. 

Uz nekoliko izuzetaka, svi optuženi za zlodela bili su muškarci, a skoro tri četvrtine pregledanih dokumenata pokazalo je da su seksualno zlostavljani maloletnici, preneo je AP.

Izveštaj je naručila Švajcarska biskupska konferencija, a predvodile su je dve istoričarke sa Univerziteta u Cirihu.

Autori studije su naveli da su identifikovali 1.002 situacije seksualnog zlostavljanja u švajcarskoj crkvi, uključujući optužbe protiv 510 ljudi. 

Zlostavljanje je, kako su napisali, pogodilo 921 osobu.   

Identifikovane situacije sigurno predstavljaju samo vrh ledenog brega", navele su istoričarke Monika Doman i Marijeta Majer.

Među ostalim nalazima, koji doduše nisu bili iscrpni, više od polovine - 56 odsto slučajeva seksualnog zlostavljanja uključivalo je muškarce ili dečake.

Prema studiji, oko 39 odsto žrtava bile su žene ili devojčice, dok izvor nije omogućio da se preostalih pet odsto identifikuje po polu.

Istraživači su pregledali hiljade stranica tajnih dokumenata, koje su crkvene vlasti sakupile od sredine 20. veka, ali su naveli da mnogi izvori informacija nisu u potpunosti proučeni. 

Oni su istakli da su neka dokumenta uništena da bi se prikrila navodna nedela.

U studiji se navodi da se seksulano zlostavljanje dešavalo širom zemlje. 

Više od polovine slučajeva dogodilo se tokom psihološke pomoći sveštenika, a oko 30 odsto u školama, domovima i internatima.

Pojedina seksualna zlostavljanja su se desila tokom ispovesti ili konsultacija. 

Istraživači su otkrili da su mnogi slučajevi bili prikriveni ili umanjivani.     

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa