Planeta

Uzbuna u Engleskoj zbog toksičnih hemikalija u pijaćoj vodi: Mogu biti povezane sa brojnim oboljenjima

Komentari

Autor: Tanjug

28/11/2023

-

12:02

Uzbuna u Engleskoj zbog toksičnih hemikalija u pijaćoj vodi: Mogu biti povezane sa brojnim oboljenjima
Uzbuna u Engleskoj zbog toksičnih hemikalija u pijaćoj vodi: Mogu biti povezane sa brojnim oboljenjima - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Toksične polifluoroalkil hemikalije (PFAS), grupa od 10.000 industrijskih supstanci, pronađene su u uzorcima sirove i prečišćene vode koje su prethodne godine testirala vodovodna preduzeća u Engleskoj, javlja Gardijan pozivajući se na saopštenje Inspektorata za pijaću vodu (DWI).

Pojedine PFAS hemikalije, koje su zabranjene, povezane su sa kancerom, oboljenjima štitne žlezde, slabljenjem imunog sistema i problemima sa plodnošću. 

"Opasnosti koje PFAS predstavljaju izazivaju sve veću zabrinutost zbog njihove postojanosti u životnoj sredini, sposobnosti da se akumuliraju u ljudskom telu i potencijalnih rizika po zdravlje", saopštio je DWI.

Od uzoraka 12 kompanija otkriveno je da su dva u kategoriji srednjeg rizika.

Savetnica pri Kraljevskom hemijskom udruženju (RCS) Stefani Mecer izjavila je da niko ne treba da konzumira vodu srednjeg rizika, budući da podaci pokazuju da se rizik po zdravlje povećava vremenom nakupljanjem hemikalija u ljudskom telu.

RSC zahteva regularnu kontrolu vode, kao i osnivanje agencije za hemikalije koja bi se bavila smanjivanjem količine PFAS i drugih zagađivača.

"Naročito je zabrinjavajuća poslednja studija čiji rezultati pokazuju da se PFAS može preneti na fetuse. Upornost, bioakumulacija i toksična svojstva PFAS hemikalija, od kojih se neke zadržavaju u životnoj sredini hiljadama godina znači da će zagađenje koje proizvodimo danas uticati na buduće generacije", ukazala je doktorka Kler Kejvers.

Portparol Voda Britanije saopštio je da se kompanije pridržavaju visokih standarda koje postavljaju regulatori i da skoro svi uzorci prolaze testove.

Odeljenje za životnu sredinu, hranu i ruralna pitanja i Agencija za životnu sredinu odbili su da komentarišu rezultate ispitivanja vode.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet