Planeta

Iran negira da je povećao proizvodnju visoko obogaćenog uranijuma

Komentari

Autor: Tanjug

27/12/2023

-

10:36

Iran negira da je povećao proizvodnju visoko obogaćenog uranijuma
Iran negira da je povećao proizvodnju visoko obogaćenog uranijuma - Copyright Tanjug/AP/Vahid Salemi

veličina teksta

Aa Aa

Iran je danas odbacio izveštaj Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) u kojem se navodi da je Teheran povećao proizvodnju visoko obogaćenog uranijuma, javili su iranski mediji.

Iranski šef za atomsku energiju Mohamed Eslami rekao je da Iran nije uradio ništa novo i da nastavlja iste aktivnosti prema pravilima.

U izveštaju IAEA, u koji je Rojters imao uvid u utorak, navodi se da je Iran "povećao svoju proizvodnju visoko obogaćenog uranijuma, poništavajući prethodno smanjenje proizvodnje od sredine 2023. godine".

Iranske vlasti preokrenule su politiku iz poslednjih nekoliko meseci i nastavile su da obogaćuju uranijum na nivoe od 60 odsto, odnosno blizu stepena koje se smatra oružjem, saopštila je IAEA.

Iran već poseduje dovoljno količina uranijuma obogaćenog do 60 odsto, da će, ukoliko nastavi takav tempo obogaćivanja, uskoro moći da napravi tri atomske bombe, prenosi Rojters.

Nakon usporavanja, postrojenja za obogaćivanje u kompleksu Natanz i nuklearki Fordov, obogaćuju uranijum do 60 odsto po stopi od oko tri kilograma mesečno, navodi se u saopštenju.

Prema IAEA, oko 42 kilograma uranijuma obogaćenog do 60 odsto dovoljna je količina da se započne pravljenje nuklearne bombe.

Mnoge diplomate veruju da je usporavanje, koje je počelo u junu, bilo rezultat tajnih pregovora između SAD i Irana koji su doveli do oslobađanja američkih državljana iz Irana ranije ove godine.
 

Komentari (0)

Svet