Planeta

Lavrov podržao kandidaturu Indije za prijem u Savet bezbednosti i pohvalio "istinski trijumf" diplomatije u Nju Delhiju

Komentari

Autor: Tanjug

27/12/2023

-

15:54

Lavrov podržao  kandidaturu Indije za prijem u Savet bezbednosti i pohvalio "istinski trijumf" diplomatije u Nju Delhiju
Tanjug/AP/Alexander Nemenov - Copyright Tanjug/AP/Alexander Nemenov

veličina teksta

Aa Aa

Rusija podržava kandidaturu Indije za prijem u Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija (SB UN), izjavio je ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov posle razgovora sa svojim indijskim kolegom Subrahmanjamom Džaišankarom.

"Samit G20 u Nju Delhiju koji je održan prošle godine bio je istinski trijumf indijske spoljne politike, trijumf multilateralne diplomatije koja je u značajnoj meri postala moguća jer (Indija) predsedavajući G20 nije dozvolio da završna deklaracija bude jednostrana već je odražavala ravnotežu interesa. To je model rada u okviru G20, ali i u Savetu bezbednosti UN i mi podržavamo kandidaturu Indije za pridruživanje ovom telu", rekao je šef ruske diplomatije, prenosi TASS.

Tanjug/AP/Alexander Nemenov

 

Onlajn samit G20 organizovala je Indija, koja je ove godine i predsedavala, a ruski predsednik Vladimir Putin se video linkom obratio učesnicima samita.

Savet bezbednosti ima 15 članova - pet stalnih i 10 rotirajućih. Stalne članice su: Velika Britanija, Kina, Rusija, SAD i Francuska, a generalna skupština UN bira rotirajuće članove sveke druge godine.

Tanjug/AP/Alexander Nemenov

 

Indija je, zajedno sa Japanom, Brazilom i Nemačkom, deo grupe zemalja koje aktivno nastoje da reformišu Savet bezbednosti UN.

Komentari (0)

Svet