Planeta

Nova "bomba" iz dosijea Epstin: Podmukla šifra, uz reči "bradavica" i "školarka" su bili ključ za otkrivanje zlodela

Komentari

Autor: Fox News

10/01/2024

-

20:12

Nova "bomba" iz dosijea Epstin: Podmukla šifra, uz reči "bradavica" i "školarka" su bili ključ za otkrivanje zlodela
Nova "bomba" iz dosijea Epstin: Podmukla šifra, uz reči "bradavica" i "školarka" su bili ključ za otkrivanje zlodela - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Federalni sud u Njujorku naložio je advokatima Gilejn Maksvel da u njenim mejlovima potraže desetine vulgarnih izraza i visokoprofilnih imena, na osnovu tužbe koju je protiv nje podnela žrtva Džefrija Epstina Virdžinija Džufre, pokazali su novoobjavljeni sudski spisi.

U jeku prepucavanja advokata obe strane, pravni tim Džufreove se fokusirao na ključna imena orbiti Epstinove partnerke osuđene na 20 godina zbog podvođenja maloletnica. Pretraga uključuje britanskog princa Endrua, a neki od izraza su „bradavica“ (nipple), „školarka“ (schoolgirl), „podaništvo“ (servitude), kao i razni pojmovi seksualne prirode, piše Foks njuz.

Jedan od najbitnijih termina je "masaža“, što je bila Epstinova šifra za seks sa mladim ženama i devojkama koje je zaposlio kao masažerke, kako tvrdi jedna od žena koje su optužile Epstina u prethodnim objavljenim sudskim spisima.

Međutim, advokati Maksvelove su osporili više od stotinu traženih imena, uključujući spisak imena ličnosti (bez prezimena) koji je pripadao svedocima protiv Epstina, saradnicima i drugim osobama oko njega. Prema njihovoj tvrdnji tako bi se označile mnoge nepovezane osobe jer su u pitanju „neverovatno česta imena“. Takođe su osporili pretrage „uobičajenih reči“, imena advokata i nekoliko drugih ključnih reči.

Za ime „Bil“ advokati Maksvelove kažu da nije samo jako uobičajeno, već se speluje isto kao reč "račun" (bill na engleskom), pa bi bili označene sve priznanice i računi koje je Maksvelova primila ili o kojima je razgovarala putem mejla.

Frenk Tornton, stručnjak za digitalnu forenziku, rekao je da su sporovi oko termina pretrage "veoma tipični" u tužbama, piše Foks njuz.

„Stvari poput takvih spiskova možete izvući iz razgovora sa svedocima koji kažu: "Ja imam mejl i koristio sam ovaj izraz, ovo ime je korišćeno“. Sudija je možda odlučio, nakon što ga je pregledao, da se mnogo toga zaista ne odnosi na slučaj, te da nema osnova da se to preda drugoj strani", naveo je on. 

Stručnjak kaže da meke od fraza laicima mogu izgledati bizarno, ali daju uvid u to kako softver može brzo da skenira ogromne količine dokumenata u potrazi za temama koje su izvan određenih ključnih reči.

Jedna od tih čudnih pretraga bi se sastojala od kucanja fraze "joint* w/3 defen*", što bi pokazalo sve što počinje sa "joint", a udaljeno je tri reči ili manje od nečega što počinje sa "defend". Tako bi se otkrila sintagma "joint defense privilege", što je pravni termin za slučajeve kada se poverljivost razgovora između advokata i optuženog odnosi i na drugog optuženog u istom slučaju.

Tanjug AP/New York State Sex Offender Registry via AP, File

 

Na taj način moguće je pronaći i devijantne razgovore oznakom "w/3", kucajući na primer "high* w/3 school*", "school* w/3 girl*", "sex w/3 toy*. Advokati Džufreove su takođe želil da se pretraže bilo kakve veze organima gonjenja, tužiocima, FBI.

Dokumenti uključuju redigovane i zapečaćene dosijee koji godinama nosili oznaku tajnosti, nakon završetka procesa protiv Makvelove 2015. godine na tužbu Džufreove. Američki okružni sudija Loreta Preska naložila je otpečaćenje dokumenata u decembru, ali je svakoj od, do tada, neidentifikovanih osoba dala dve nedelje da se žale. Advokati Džufreove objavili su prvih 191 nezapečaćenih dosijea prošle nedelje od oko 240, koji su kasnije smanjeni na 215.

Epstin je imao mnogo veza sa osobama visokog profila. Neka od imena su ranije otkrivena na druge načine, iako su u tužbi i dalje skrivena. Mnoga imena pripadaju ljudima koji nisu optuženi za zlodela.

Tokom čitavog parničnog postupka advokati Džufreove su optuživali Maksvelovu i Epstina, koji je u to vreme još bio živ, da odugovlače odbijanjem da sarađuju tokom davanja iskaza i nepropisno zadržavaju dokumente tokom sudskog pretresa. Maksvel i Džufre su okončali parnicu 2017. a Epstin je umro u zatvoru 2019. čekajući suđenje po federalnoj optužnici za trgovinu belim robljem.

Čak i nakon Epstinove izuzetno blage nagodbe o priznanju krivice u prethodnom slučaju 2008. godine, Maksvelova je nastavila da se druži i viđa sa bogatim i uticajnim ljudima. 

Naime, ona je fotografisana na raznim VIP konferencijama i drugim događajima visokog profila zajedno sa poznatim ličnostima, sve dok nije uhapšena 2020.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet