Fokus

Objavljen peti niz sudskih dokumenata u vezi sa Džefrijem Epstinom

Komentari

Autor: Tanjug

10/01/2024

-

08:03

Objavljen peti niz sudskih dokumenata u vezi sa Džefrijem Epstinom
Džefri Epstin - Copyright Tanjug AP/New York State Sex Offender Registry via AP, File

veličina teksta

Aa Aa

Objavljena je peta i poslednja serija sudskih dokumenata u vezi sa seksualnim prestupnikom Džefrijem Epstinom, koji su pušteni u javnost u okviru tužbe iz 2015. godine, koju je pokrenula žtrva trgovine ljudima Virdžinija Džufri.

Među 1.400 stranica zapisa nalaze se izjave Džefrija Epistina i njegove bivše partnerke Gilejn Maksvel, koja trenutno služi kaznu od 20 godina zatvora zbog umešanosti u zločine američkog finansijera.

Sudski spisi sadrže transkript Epstinovog svedočenja pod zakletvom iz 2016, u kojem se on više puta pozivao na svoje ustavno pravo iz petog amandmana Ustava SAD protiv samooptuživanja, prenosi BBC.

Tokom ispitivanja, advokat Virdžinije Džufri je pitao Epstina da li joj je rečeno da dostavi "detaljan izveštaj" o svojim navodnim prisilnim seksualnim susretima sa moćnim muškarcima kao što je britanski princ Endru.

Advokat je pitao da li je ovo bilo zamišljeno da se koristi kao " materijal za ucenu", dok je Epstin odbio da odgovori na bilo koje pitanje, izgovarajući reč "peti (amandman)" više od 500 puta.
Džefri Epstin je na svedočenju takođe odbio da kaže da li poznaje Gilejn Maksvel.

Virdžinija Džufri je prethodno optužila Epstina da ju je tri puta prodao vojvodi od Jorka, a u novim dokmentima iz njenog svedočenja otkriveno da joj je navodno bilo plaćeno između 10.000 i 15.000 za jedan susret s princem.

Osim princa Endrua, ona je navela da je bila primorana na seksualne odnose sa  profesorom prava na Harvardu Alanom Deršovicem, šefom kompanije "Victoria's secret" Leksom Veksnerom, milijarderom Glenom Dabinom, bivšim mirovnim izaslanikom SAD Džordžom Mičelom, kao i jednim neimenovanim premijerom. Svi pomenuti muškarci su negirali optužbe, piše BBC.

Epstinova žrtva: Tramp nije ni u čemu učestvovao

Virdžinija Džufri, koja je optužila Džefrija Epstina za seksualno zlostavljanje, izjavila je da bivši predsednik SAD Donald Tramp nije učestvovao u zločinima preminulog seksualnog predatora, pokazuju nedavno objavljena dokumenta.

Ona je to rekla prilikom davanja iskaza u januaru 2016. godine, prenosi Independent.

"Mislim da Donald Tramp nije ni u čemu učestvovao. Nikada nisam videla, niti sam bila svedok da Donald Tramp učestvuje u tim zločinima. Čula sam da je bio u kući Džefrija Epstina, ali ja ga nisam videla", navela je Džufri.

Johana Sjoberg, jedna od Epstinovih žrtava, izjavila je da je otišla u jedan od Trampovih kazina, ali je naglasila da nikada nije masirala bivšeg predsednika Sjedinjenih Američkih Država, navodi se transkriptu njenog svedočenja.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet