Planeta

SAD obeležavaju Dan Martina Lutera Kinga: Održane su parade i molitve u čast ubijenog borca za ljudska prava

Komentari

Autor: Tanjug

15/01/2024

-

22:31

SAD obeležavaju Dan Martina Lutera Kinga: Održane su parade i molitve u čast ubijenog borca za ljudska prava
SAD obeležavaju Dan Martina Lutera Kinga: Održane su parade i molitve u čast ubijenog borca za ljudska prava - Copyright Tanjug/AP Photo/Jose Luis Magana

veličina teksta

Aa Aa

Širom Sjedinjenih Američkih Država danas se obeležava praznik Dan Martina Lutera Kinga Mlađeg, povodom godišnjice rođenja američkog borca za ljudska prava.

Svake godine, trećeg ponedeljka u januaru, Amerikanci odaju počast Kingu, ubijenom lideru građanskih prava koji je 1950-ih i 1960-ih godina organizovao nenasilne proteste protiv segregacije i predvodio borbu za ravnopravnost crnaca i glasačka prava.

Širom zemlje održane su parade, molitvene službe i humanitarni događaji. U Kingovoj rodnoj Atlanti, održana je tradicionalna komemorativna ceremonija u legendarnoj baptističkoj crkvi u kojoj je on služio kao pastor, prenosi Glas Amerike.

Predsednik SAD Džozef Bajden poručio je da je na građanima Sjedinjenih Država da "preuzmu plašt dr Kinga i ostvare njegov san".

"Danas razmišljamo o životu i nasleđu dr Martina Lutera Kinga Mlađeg i ponovo se obavezujemo da ćemo poštovati njegovu viziju. Na nama je da marširamo napred, birajući demokratiju umesto autokratije", naveo je Bajden na društvenoj mreži X.

Tanjug/AP Photo/Evan Vucci

 

Bivši predsednik SAD Barak Obama naveo je da je Kingova posvećenost jednakosti i pravdi "inspirisala generacije boraca za ljudska prava".

"Njegove reči nastavljaju da odjekuju širom sveta. Godišnjica rođenja Martina Lutera Kinga služi kao podsetnik svima nama da čuvamo njegovo nasleđe", istakao je Obama, jedini afroamerički predsednik u istoriji Sjedinjenih Država.

Generalni sekretar Ujedinjenih nacija Antonio Gutereš poručio je da je King posvetio život "pravdi i nenasilnim društvenim promenama".

"Dr Martin Luter King Mlađi posvetio je svoj život pravdi i nenasilnim društvenim promenama. U svetu koji još uvek muči rasizam, borba za jednakost je daleko od kraja", naglasio je Gutereš.

King, koji je rođen 15. januara 1929. godine, bio je američki baptistički sveštenik, aktivista i politički filozof koji je predvodio pokret za građanska prava od 1955. do 1968. godine kada je ubijen.
 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet