Planeta

Rezolucija Saveta za ljudska prava UN poziva na odgovornost Izraela za ratne zločine i zločine protiv čovečnosti

Komentari

Autor: Tanjug

05/04/2024

-

13:52

Rezolucija Saveta za ljudska prava UN poziva na odgovornost Izraela za ratne zločine i zločine protiv čovečnosti
Rezolucija Saveta za ljudska prava UN poziva na odgovornost Izraela za ratne zločine i zločine protiv čovečnosti - Copyright AP/Adel Hana

veličina teksta

Aa Aa

Savet Ujedinjenih nacija za ljudska prava usvojio je u petak rezoluciju kojom se Izrael poziva na odgovornost za moguće ratne zločine i zločine protiv čovečnosti u Pojasu Gaze.

Za rezoluciju je glasalo 28 zemalja, 13 je bilo uzdržano i šest protiv rezolucije, uključujući SAD i Nemačku, preneo je "Reuters".

U rezoluciji je naglašena "potreba da se osigura odgovornost za sva kršenja međunarodnog humanitarnog prava i međunarodnog prava za zaštitu ljudskih prava kako bi se okončala nekažnjivost".

Izražena je i "velika zabrinutost zbog izveštaja o ozbiljnim kršenjima ljudskih prava i teškim kršenjima međunarodnog humanitarnog prava, uključujući moguće ratne zločine i zločine protiv čovečnosti na okupiranoj palestinskoj teritoriji".

Meirav Eilon Šahar, stalna predstavnica Izraela pri UN u Ženevi, optužila je Savet da je "već duže vreme napustio izraelski narod i već duže vreme brani Hamas".

"Prema rezoluciji koja je pred vama danas, Izrael nema pravo da štiti svoj narod, dok Hamas ima svako pravo da ubija i muči nevine Izraelce", rekla je ona uoči glasanja.

Šahar je istakla da je glas "za" - glas za Hamas.

SAD su glasale protiv rezolucije jer nije sadržala konkretnu osudu Hamasa za napade izvedene 7. oktobra, niti "bilo kakvo pozivanje na terorističku prirodu tih akcija".

Oni su međutim, naveli da Izrael nije učinio dovoljno da ublaži patnju civila.

"Sjedinjene Američke Države su više puta pozivale Izrael da prekine vojne operacije protiv Hamasa... kako bi se izbegle civilne žrtve i kako bi se osiguralo da humanitarni akteri mogu da obavljaju svoju suštinsku misiju bezbedno", rekla je Mišel Tejlor, stalna predstavnica SAD u Savetu.

Prema njenim rečima, to se nije dogodilo i za samo šest meseci u ovom sukobu je ubijeno više humanitarnih radnika nego u bilo kojem ratu u moderno doba.

Savet UN za ljudska prava, koji se sastaje nekoliko puta godišnje, jedino je međuvladino telo osmišljeno da štiti ljudska prava širom sveta. 

 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet