Planeta

Avion bez opreme za sletanje bezbedno se spustio direktno na trup u Australiji: Tri sata kružio oko aerodroma

Komentari

Autor: Tanjug

13/05/2024

-

12:44

Avion bez opreme za sletanje bezbedno se spustio direktno na trup u Australiji: Tri sata kružio oko aerodroma
Avion bez opreme za sletanje bezbedno se spustio direktno na trup u Australiji: Tri sata kružio oko aerodroma - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Mali avion sa troje putnika bezbedno je sleteo na aerodrom u Njukaslu u severnom Sidneju sletevši direktno na trup, nakon što je posada utvrdila da je oprema za sletanje nefunkcionalna.

Prethodno je avion oko tri sata kružio iznad aerodroma kako bi potrošio svo gorivo i na taj način smanjio verovatnoću da dođe do požara usled trenja prilikom spuštanja, prenosi "AP".

Policajac Vejn Hamfri, koji se sa patrolom nalazio na aerodromu, rekao je da su 53-godišnji pliot i njegovo dvoje sapuntnika, 60-godišnji muškarac i 65-godišnja žena bez ikakvih povreda izašli iz aviona, i da je hitna pomoć, koja ih je odmah pregledala, saopštila da nema potrebe da budu hospitalizovani.

''Pilot je izveo sletanje bez točkova iz udžbenika, bio sam veoma srećan da to vidim'', rekao je Hamfri.

Kvar na opremi za sletanje utvrđen je nedugo nakon što je avion uzleteo iz Njukasla, odakle je trebalo da preleti 180 kilometara do Port Makarija, ali je pilot odlučio da prinudno sleti u Njukaslu, zbog boljih resursa za hitne slučajeve.

Vatrogasna ekipre takođe su na aerodromu bile u pripravnosti.

''Morali su da sagore gorivo i da isključe struju kako bi smanjili rizik od požara. Situacija je mogla da bude mnogo gora'', rekao je stručnjak za bezbednost avio-saobraćaja Ron Bartš.

Bartš je dodao da je pista na koju je avion sleteo bila zatvorena 24 sata zbog procene štete, i dodao da je utvrđeno da je oštećenje asfalta samo površno.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet