Planeta

Bajdenova administracija najavila visoke carine na razne proizvode iz Kine: Takse će biti i do četiri puta veće

Komentari

Autor: Tanjug

14/05/2024

-

14:03

Bajdenova administracija najavila visoke carine na razne proizvode iz Kine: Takse će biti i do četiri puta veće
Vozač poginuo nakon što je udario vozilom u spoljnu kapiju Bele kuće - Copyright Tanjug AP/Andrew Harnik, File

veličina teksta

Aa Aa

Predsednička administracija Džozefa Bajdena najavila je danas da će Sjedinjene Američke Države uvesti visoke nove carine na širok spektar proizvoda koji se uvoze iz Kine kao što su poluprovodnici, baterije, solarne ćelije ili kritični minerali.

Vašington će takođe pored ranije najavljenih povećanja carina na uvoz kineskog čelika, aluminijuma i električnih vozila (EV) povećati i namete na medicinske proizvode ili lučke dizalice, prenosi Si-En-Bi-Si (CNBC).

Bela kuća je saopštila da će promene uticati na oko 18 milijardi dolara tekućeg godišnjeg uvoza, kao i da je povećanje carina neophodno da bi se američka industrija zaštitila od nelojalne konkurencije.

Počev od ove godine, predsednik Džozef Bajden će učetvorostručiti carine na uvezena kineska električna vozila, sa 25 na 100 odsto. 

Uvozna taksa na solarne ćelije iz Kine će se udvostručiti, sa 25 na 50 odsto, a carine na kineski uvoz čelika i aluminijuma povećaće se više od tri puta, sa sadašnjih 7,5 na 25 odsto.

Predsednik je takođe naložio američkoj trgovinskoj predstavnici Ketrin Taj da više nego utrostruči carinske stope na kineske litijum-jonske baterije za električna vozila i litijumske baterije za druge namene. 

Počev od 2025. godine, carine na uvezene kineske poluprovodnike će skočiti sa 25 na 50 odsto.
Kina proizvodi robu brzinom koja je daleko iznad svake verodostojne procene globalne potražnje, preplavljuje globlano tržište i potkopava našu sposobnost da izgradimo sopstvene proizvodne kapacitete, rekao je za CNBC visoki zvaničnik američke administracije koji želeo da ostane anoniman.
 

Komentari (0)

Svet