Planeta

Talibani pozivaju žene da se pridruže njihovoj vladi

Komentari

Autor: Tanjug

17/08/2021

-

09:53

Talibani pozivaju žene da se pridruže njihovoj vladi
Talibani pozivaju žene da se pridruže njihovoj vladi - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Zvaničnik talibana Anamulah Samangani najavio je opštu amnestiju za sve u Avganistanu i pozvao žene da se pridruže njihovoj vladi.

Samangani, član kulturne komisije Islamskog Emirata, naziv koji talibani koriste za Avganistan, izjavio je to danas na državnoj televiziji, koja je sada pod njihovom kontrolom, prenosi AP.

"Islamski emirat ne želi da žene budu žrtve", rekao je talibanski zvaničnik.

On je dodao da struktura nove vlade još nije potpuno poznata, ali na osnovu ranijih iskustava, trebalo bi da postoji potpuno islamsko vođstvo i da se u nju uključe sve strane.

Dobitnica Nobelove nagrade za mir Malala Jusufzai izjavila je danas da je duboko zabrinuta zbog situacije u Avganistanu, posebno zbog bezbednosti žena i devojaka i pozvala svetske lidere da preduzmu hitne mere.

Ona je rekla da američki predsednik Džozef Bajden mora da preduzme hrabar korak kako bi zaštitio avganistanski narod nakon pobede talibana i dodala da je pokušavala da dođe do nekoliko svetskih lidera.

Malala, koja danas ima 23 godine, jedva je preživela nakon što joj je pakistanski talibanski napadač pucao u glavu 2012. godine, zbog njene kampanje protiv uskraćivanja obrazovanja ženama.

Novinarka intervjuisala člana medijskog tima talibana

Žene su primetno odsutne na glavnim avganistanskim informativnim kanalima od kada su talibani u nedelju zauzeli glavni grad Kabul.

Međutim, na jednom od najvećih medija u Avganistanu, televiziji ToloNjuz novinarka je intervjuisala člana medijskog tima talibana uživo u studiju, prenosi BBC.

Šef ToloNjuza, Miraka Popal objavio je na Tviteru fotografiju sa tog intervjua, kao i fotografije na kojima se vidi kako žena obučena u hidžab prisustvuje jutarnjem sastanku u redakciji tog medija.

Žene novinari su ranije vodile vesti u Avganistanu, ali su uglavnom uklonjene sa televizijskih ekrana nakon što su talibani u nedelju zauzeli Kabul.

Pod vlašću talibanima žene praktično nisu imale nikakva prava, a pred ulazak talibana u glavni grad Avganistana išlo se tako daleko da su bojeni mnogi izlozi na kojima su prikazane žene.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet