Planeta

Kina godišnje emituje 10 milijardi tona zagađujućih gasova koji dovode do efekta staklene bašte

Komentari

Autor: Tanjug

10/09/2021

-

10:08

Kina godišnje emituje 10 milijardi tona zagađujućih gasova koji dovode do efekta staklene bašte
Zagađenje vazduha - Copyright Pixabay

veličina teksta

Aa Aa

Kina mora da uvede apsolutno ograničenje na emisiju ugljenika u periodu 2021-2025. da bi podržala ispunjenje svojih klimatskih ciljeva, navodi se u novom izveštaju uticajnog savetodavnog tela kineske vlade.

Kina trenutno nema utvrđenu granicu za emisiju zagađujućih gasova, koja je najveća u svetu sa količinom od preko 10 milijardi tona godišnje i koju, prema pisanju Rojtersa, namerava da podigne do najvišeg nivoa pre 2030. godine, pre nego što postane karbonski neutralna do 2060.

Kineski savet za međunarodnu saradnju u oblasti životne sredine i razvoja (ČICED), kojim predsedava potpredsednik vlade Han Dženg, saopštio je da Kina treba da uspostavi mehanizme za kontrolu apsolutnih nivoa emisija i uvede ograničenja za pojedine provincije i industrije.

Kina mora da osavremeni energetski sistem

U preporukama ovog tela se takođe poziva Kina da popravi manjkavosti u svom sistemu određivanja cena ugljenika, da utvrdi detaljne planove i vremenske rokove za elektrifikaciju svog transportnog sistema i uklanjanje konvencionalnih vozila iz upotrebe i za stvaranje energetskog sistema zasnovanog na obnovljivim izvorima energije.

Uloga ovog saveta je da vladi daje preporuke o politikama, ali njihovo usvajanje nije zagarantovano.

Kina se sprema da objavi dopunjene „nacionalno utvrđene doprinose“ za ostvarenje ciljeva Pariskog sporazuma iz 2015. godine, a ranije je najavila da će „unaprediti svoje klimatske ciljeve“.

Peking je pod sve većim pritiskom da se više angažuje na smanjenju potrošnje uglja i ulaganja u projekte sa intenzivnom emisijom ugljenika u zemlji i inostranstvu.

U izveštaju ČICED-a se navodi da bi Kina trebalo da "ograniči i postepeno ukine" korišćenje javnih sredstava za ulaganja u inostranstvu u energiju zasnovanu na uglju i da "preuzme inicijativu" u globalnoj međunarodnoj klimatskoj saradnji i upravljanju.

"Preporučuje se da Kina aktivno preuzme odgovornost kao vodeća zemlja u promovisanju zelenog i niskog-ugljeničnog globalnog razvoja", piše u dokumentu.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet