Nauka

Globalno zagrevanje najviše ugrožava region Pacifika

Komentari

Autor: Tanjug

10/08/2021

-

09:57

Globalno zagrevanje najviše ugrožava region Pacifika
Globalno zagrevanje najviše ugrožava region Pacifika - Copyright Unsplash

veličina teksta

Aa Aa

Globalno zagravanje iznad 1,5 stepeni Celzijusa biće katastrofalno za pacifičke ostrvske zemlje i moglo bi da dovede do nestanka celih država zbog porasta nivoa mora tokom ovog veka, upozorili su stručnjaci.


Lideri pacifičkih zemalja, uključujući australijskog premijera Skota Morisona i predsednicu vlade Novog Zelanda Džasindu Ardern učestvovali su u petak na video sastanku lidera Foruma pacifičkih ostrva, gde su zajedno sa stručnjacima u ovoj oblasti razmatrali posledice klimatskih promena sa kojima se suočavaju, prenosi Gardijan.

Prema novom izveštaju Grinpisa ovaj region ima jednu od najnižih emisija ugljenika u svetu, 0,23 odsto svih globalnih emisija, ali trpi neke od najranijih i najozbiljniji uticaja rastućih globalnih temperatura.

Ovde su već u velikoj meri prisutne posledice klimatskih promena, koje se ugledaju u plimama, katastrofalnim ciklonima, povećanju saliniteta u vodi što onemogućava uzgoj useva, stalnim sušama i ugroženosti ostrva zbog porasta nivoa mora, a očekuje se da će ove krize biti sve učestalije i ozbiljnije kako se planeta bude zagrevala.

Upozorenja dolaze nakon što je Međuvladin panel za klimatske promene (IPCC) pri Ujedinjenim nacijama objavio važan izveštaj o globalnom grejanju, koji je pokazao da je potrebno prepoloviti emisije gasova sa efektom staklene bašte kako bi se zagrevanje ograničilo na 1,5 stepeni Celzijusa u odnosu na predindustrijski nivo, što je cilj dogovoren u okviru Pariskog klimatskog sporazuma tek nakon stalnog lobiranja od strane pacifičkih ostrvskih lidera.

U izveštaju, u čijoj izradi je učestvovalo više od 200 autora, razmatrano je pet scenarija, a zaključak je da će već za oko 10 godina biti premašena temperatura koju su svetski lideri zacrtali kao cilj.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Magazin