Planeta

UN zabrinute zbog lansiranja balistickih raketa Severne Koreje

Komentari

Autor: Tanjug

15/09/2021

-

19:58

UN zabrinute zbog lansiranja balistickih raketa Severne Koreje
UN zabrinute zbog lansiranja balistickih raketa Severne Koreje - Copyright Tanjug/AP Photo/Lee Jin-man

veličina teksta

Aa Aa

Ujedinjene nacije zabrinute su zbog najnovijeg lansiranja balističkih severnokorejskih raketa, rekao je portparol UN Stefan Dižarik.

"Diplomatija ostaje jedini put ka održivom miru i kompletnoj, dokazanoj denuklearizaciji Korejskog poluostrva", dodao je Dižarik, a preneo Rojters.

SAD su ranije osudile severnokorejsko lansiranje dve balističke rakete koje su, prema tvrdnjama Japana, pale u blizini japanskih teritorijalnih voda, dok Vašington tvrdi da je to višestruko kršenje bezbednosnih rezolucija Ujedinjenih nacija i predstavlja opasnost za susede Severne Koreje, rekao je portparol Stejt departmenta Ned Prajs.

Vojska SAD iz Indo-pacifičke komande kaže da lansiranje balističkih raketa nije predstavljalo momentalnu pretnju za američko osoblje, teritoriju ili saveznike, ali je dodala da je reč o destabilizujućem uticaju ilegalnog oružanog programa.

Premijer Japana Jošihide Suga rekao je da je lansiranje raketa "nečuveno" i oštro osudio taj čin, nazvavši ga pretnjom miru i bezbednosti u regionu.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet