Planeta

More koje nam umire pred očima: Nestalo 60 odsto podvodne faune, a katastrofa preti da se proširi i na Egej

Komentari

Autor: Tara Tomović

23/09/2021

-

22:15

More koje nam umire pred očima: Nestalo 60 odsto podvodne faune, a katastrofa preti da se proširi i na Egej
More koje nam umire pred očima: Nestalo 60 odsto podvodne faune, a katastrofa preti da se proširi i na Egej - Copyright AP Photo/Kemal Aslan

veličina teksta

Aa Aa

Slike iz Turske su prošlog proleća šokirale svet. Na njima se mogao videti debeli sloj sluzi koji je prekrio Mramorno more poput tepiha, inače najmanje more u Turskoj koje je okruženo Egejskim, Sredozemnim i Crnim morem.

Brzo je ustanovljeno da je došlo do širenja morske sluzi koja je stigla čak do obale Istanbula, a na nekim mestima ni ribolov nije bio moguć.

Uzrok je brzo bio identifikovan: bila je to vrsta algi koje su se eksponencijalno razmnožavale i stvarale sloj sluzi.

Turska vlada je reagovala i površinski očistila more, ali pretnja po ekologiju i dalje je prisutna.
Štaviše, morska sluz imala je razorne efekte na ekosistem Mramornog mora. Naučnici upozoravaju da je 60 odsto podvodne faune nestalo i da je u suštini Mramorno more sada mrtvo.
Problem je što se morska sluz postepeno taložila na morskom dnu, tako usporavajući rast školjki i korala, remeteći njihovu sposobnost filtriranja vode. Dugoročno, zooplankton, glavna hrana mnogih riba u opasnosti je od izumiranja.

AP Photo/Kemal Aslan

 

Hidrobiolozi sada procenjuju da se morska sluz može ponovo pojaviti u oktobru, pod uslovom da se održe odgovarajuće temperature za to doba godine. Upozoravaju da bi se u takvom slučaju fenomen mogao proširiti i na Crno, ali i Egejsko more što bi izazvalo regionalnu ekološku krizu.

Jedinim rešenjem smatraju trenutni prestanak ispuštanja neprečišćenih otpadnih voda u more.

Sluz na dnu mora

Terenska studija sprovedena radi ispitivanja morske sluzi otkrila je da, iako je površina mora sada čista, pretnja još nije gotova.

Studija je još jednom stavila u prvi plan potrebu rešavanja problema zagađenja koje je postalo ozbiljna opasnost po okolinu.

U okviru projekta Marmara Enviromental Monitoring Project (MAREM) i pregledavši 200 stanica i 450 različitih tačaka na moru u periodu od 28. avgusta do 4. septembra, istraživači su, osim zagađenja dobili još neke zapanjujuće nalaze.

AP photo

 

Prisustvo morske sluzi u dubinama Mramornog mora i dalje predstavlja pretnju jer se sloj sluzi nalik želeu probio do dna, iako je očišćen sa površine, rekao je Levent Artuz, hidrobiolog koji je vodio projekat.

"Sluz i dalje postoji, ali je njen oblik drugačiji. Bakteriološki, mali deo se razlaže prirodnim putem. Ali, bakterije koje će razbiti tako veliku masu stvoriće drugi problem u budućnosti", rekao je Artuz dodajući da će ozbiljna biomasa ostati čak i ako sluz nestane.

Debela i sluzava supstanca sastavljena od jedinjenja koje oslobađaju morski organizmi pojavila se u Mramornom moru krajem maja, što je zabrinulo morske biologe, ekologe i, na kraju zvaničnike.

Sluz najverovatnije opet u novembru

Nalazi druge grupa istraživača sa broda Bilim-2, kojim upravlja Institut za pomorske nauke na Srednjoistočnom tehničkom univerzitetu (METU), pokazuju da su se morska sluz dramatično smanjila, ali je s tim i nivo kiseonika opao.

Brod je započeo novu ekspediciju ranije ovog meseca nakon što je leto proveo u delovima mora pogođenim sluzi i prikupio uzorke sa 110 stanica smeštenih u područjima od Bosfora na severu do Dardanela na jugu. Analizirani uzorci rasvetljavaju zagađenje, zaslanjivanje, nivo kiseonika, temperaturu i prisustvo planktona u moru.

Tanjug/AP

 

Vanredni profesor Mustava Jucel, zamenik direktora instituta kaže da se njihovo istraživanje fokusira na stanje kiseonika i dodatnog fosfora i azota u moru.

"Mramorno more se i dalje suočava sa problemom nakupljanja azota i fosfora koji su jedan od uzroka sluzi. Njihov indirektni ishod je povećana biološka proizvodnja i nedostatak kiseonika koji se pogoršao u poslednjih nekoliko godina", rekao je on za Anadolu Agency (AA) pre nekoliko dana - "Nedostatak kiseonika postaje uobičajen tokom leta u morskim ekosistemima, a to je sada slučaj i u Mramornom moru. Sluz ga je samo pogoršala"

Prema njegovim rečima, prethodne ekspedicije su pokazale da nivo kiseonika nije bio dovoljan za ribe na dubinama između 25 i 30 metara u proleće i leto, ali do kraja ovog leta drastično se smanjio na 20 metara.

"Očekujemo nakupljanje kiseonika zimi jer će se temperatura morske vode smanjivati", rekao je on.

AP Photo/Kemal Aslan

 

Inače, Turska je nastavila ribolovnu sezonu u prvoj sedmici septembra i do sada nije zabeležen pad u količini ulovljene ribe.

"Organizmi koji stvaraju sluz bili su vrlo aktivni početkom juna na dubinama do 20 metara, a u naredna dva meseca njihova aktivnost je gotovo prestala - ili je odneta ka Egejskom moru, ili su je razgradile bakterije", primetio je on.

I jedna, i druga grupa istraživača upozorila je da će u oktobru biti izuzetno povoljni uslovi za novo širenje sluzi, pa se zbog toga očekuje da će ona na površini ponovo biti vidljiva u novembru.

Komentari (0)

Svet