Planeta

Ministar odbrane SAD: Brzi pad avganistanske vojske nas je iznenadio

Komentari

Autor: Tanjug

28/09/2021

-

19:56

Ministar odbrane SAD: Brzi pad avganistanske vojske nas je iznenadio
Talibanski borci - Copyright Tanjug/AP/Mohammad Asif Khan

veličina teksta

Aa Aa

Američki ministar odbrane Lojd Ostin rekao je danas pred Kongresom da je iznenadni kolaps avganistanske vojske uhvatio Pentagon "spuštenog garda" i priznao da je bilo pogrešnih proračuna u najdužem američkom ratu, koji se okončao 31. septembra, povlačenjem trupa iz Kabula.

"Činjenica da se avganistanska vojska, koju smo obučavali mi i naši partneri, jednostavno urušila - u mnogim slučajevima i bez ispaljenog metka - sve nas je iznenadila. Bilo bi nepošteno reći drugačije", rekao je Ostin, prenosi Rojters.

Komiteti Senata i Predstavničkog doma zaduženi za nadgledanje rada američke vojske danas i sutra saslušavaju pripadnike vojske.

Tanjug/AP/Rahmat Gul

 

Pre dve nedelje američki državni sekretar Entoni Blinken je čvrsto branio stav administracije, iako se suočavao sa pozivima za ostavku.

Ostin je pohvalio američko osoblje koje je pomoglo u evakuaciji 124.000 Avganistanaca iz zemlje, u operaciji u kojoj je 13 američkih marinaca ubijeno u terorističkom napadu u Kabulu.

"Da li je sve bilo savršeno? Naravno da nije", rekao je Ostin, usput se osvrćući i na Avganistance koji su poginuli dok su pokušavali da se popnu u američki vojni avion, kao i na stradale civile koji su ubijeni u poslednjem napadu drona na terorističko vozilo puno eksploziva.

General Mark Mili rekao je da "talibani ostaju teroristička organizacija", koja nije prekinula odnose sa Al Kaidom.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet