Planeta

SAD: Bez dogovora o budžetu u Kongresu vladi preti zatvaranje

Komentari

Autor: Tanjug

29/09/2021

-

22:30

SAD: Bez dogovora o budžetu u Kongresu vladi preti zatvaranje
SAD: Bez dogovora o budžetu u Kongresu vladi preti zatvaranje - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Ako se u američkom Kongresu ne postigne dogovor o novom budžetu federalna vlada SAD bi mogla ponovo da bude zatvorena, jer aktuelni zakon o njenom finansiranju ističe u četvrtak u ponoć.

To bi značilo da oko milion stalno zaposlenih i honoraraca koji rade za federalnu vladu prestaju da obavljaju posao, jer se ne zna odakle će biti plaćeni, navodi Glas Amerike.

Od 1980. godine, američka federalna vlada "zatvorena" je 21 put zbog nedostatka dogovora o budžetu, a ovo je potencijalno prvo zatvaranje vlade u mandatu Džozefa Bajdena, a poslednji put je bila zatvorena 2018. jer Kongres nije mogao da usvoji budžet zbog spora sa tadašnjim predsednikom Donaldom Trampom o finansiranju zida na granici sa Meksikom.

Kada se federalna vlada zatvori zaposleni koji nisu neophodni za rad agencija odlaze na prinudni odmor. Doktori, sestre, vojnici, policajci ostaju da rade, kao i pripadnici Agencije za bezbednost saobraćaja. Ali se ne zna kada će biti plaćeni ako se budžet ne usvoji.

Zbog toga što su zatvaranja vlade postala maltene rutinski deo posla, Tramp je 2019. potpisao Akt o fer tretmanu zaposlenih u vladi, koji federalnim radnicima garantuje da će dobiti zaostale plate u slučaju zatvaranja.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet