Planeta

Tužba protiv Gugla: Žene godišnje primale gotovo 17.000 dolara manje od muškaraca

Komentari

Autor: Biznis insajder/ A. T.

28/05/2021

-

19:49

Tužba protiv Gugla: Žene godišnje primale gotovo 17.000 dolara manje od muškaraca
Tužba protiv Gugla: Žene godišnje primale gotovo 17.000 dolara manje od muškaraca - Copyright gugl logo

veličina teksta

Aa Aa

Gugl je juče doživeo težak udarac kada je državni sudija u San Francisku odobrio pokretanje tužbe zbog, navodno, nejednake plate koju su primali muškarci i žene za isti posao, objavio je Blumberg.  Prvu tužbu je pokrenule su još 2017. godine četiri bivše radnice, prenosi Biznis Insajder

One su u tužbi navele da je Gugl prekršio zakon Kalifornije o jednakoj plati time što je ženama davao manju platu nego muškarcima za isti posao. 

Ove žene predstavljaju oko 10.800 radnica zaposlenih u Guglu koje tvrde da kompanija više plaća muškarce za isti posao, stoji u predatoj tužbi.

Navodi se i da su žene godišnje primale u proseku oko 16.794 dolara manje u odnosu na muškarce koji su radili isti ili sličan posao.

U tužbi dalje stoji da je Gugl ženama davao manju osnovicu i manje bonuse.

Predstavnici Gugla su izjavili da snažno veruju u jednakost njihovih pravila. 

“Za proteklih osam godina, vodili smo strogo računa kako bi plate bile jednake kao i bonusi i nagrade koje se isplaćuju na kraju godine. Ukoliko se utvrdi da je bilo nekih razlika u isplati potrudićemo se da ispravimo greške", stoji u saopštenju Gugla. 

Keli Dermodi, advokat koji predstavlja tužilje, istakla je u mejlu koji je poslala Blumbergu da je sledeći korak obrada slučaja kako bi došlo do suđenja koje bi moglo da počne sledeće godine. 

Komentari (0)

Svet