Planeta

Uzbunjivač iz auto industrije dobio 24 miliona dolara za informacije o bezbednosnim propustima

Komentari

Autor: Tanjug

10/11/2021

-

09:39

Uzbunjivač iz auto industrije dobio 24 miliona dolara za informacije o bezbednosnim propustima
Uzbunjivač iz auto industrije dobio 24 miliona dolara za informacije o bezbednosnim propustima - Copyright Tanjug/Sava Radovanović

veličina teksta

Aa Aa

Američki regulator za bezbednost saobraćaja objavio je da je isplatio svoju prvu nagradu uzbunjivaču, dodelivši više od 24 miliona dolara bivšem zaposlenom u Hjundaiju koji je pružio ključne informacije o bezbednosnim propustima južnokorejskog proizvođača automobila.

Nagrada bivšem inženjeru Hjundaija Kim Gvang-hou je najveća ikada, u slučaju uzbunjivača u automobilskom sektoru na svetskom nivou, prema advokatskoj firmi koja je zastupala Kima, prenosi CNN.

Ona dolazi u trenutku dok se američki regulator, Nacionalna agencija za bezbednost saobraćaja (NHTSA) i Ministarstvo saobraćaja SAD pripremaju da predlože propise u vezi sa programom uzbunjivača u automobilskoj industriji koji je Kongres usvojio 2015.

Bivši Hjundaijev inženjer prijavio je 2016. grešku na motorima Theta II koji se ugrađuju u modele Hjundaija i Kije.

NHTSA je nakon dogovora s kompanijama o povlačenju, izrekla kaznu od 210 miliona dolara, od čega je 81 milion dolara već uplaćen.

Po pravilniku, NHTSA može uzbunjivaču da isplati do 30 odsto prikupljenog novca od kazne koja je veća od milion dolara.

"Uzbunjvači imaju ključnu ulogu u informisanju NHTSA o bezebednosnim problemima koji se sakrivaju od regulatora", rekao je Seven Klif iz NHTSA.

Isplata Kimu je prva u skladu sa američkim Zakonom o uzbunjivačima o bezbednosti motornih vozila, koji je Kongres usvojio 2015. godine, kako bi se stvorio program nagrađivanja uzbunjivača u Ministarstvu saobraćaja za insajdere iz industrije koji daju informacije bezbednosnim regulatorima o kvarovima u vozilima.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet