Planeta

Republikanci traže da se Bajden izvini Ritenhausu: Tenzije oko oslobađajuće presude ne jenjavaju

Komentari

Autor: Euronews, BBC

21/11/2021

-

20:39

Republikanci traže da se Bajden izvini Ritenhausu: Tenzije oko oslobađajuće presude ne jenjavaju
Republikanci traže da se Bajden izvini Ritenhausu: Tenzije oko oslobađajuće presude ne jenjavaju - Copyright Tanjug AP/Noah Berger, Jeenah Moon

veličina teksta

Aa Aa

Američki republikanci i majka Kajla Ritenhausa zahtevaju od predsednika SAD Džoa Bajdena da se javno izvini zbog povezivanja Ritenhausa sa pokretom za belu supermaciju.

Bajden je nakon oslobađajuće presude rekao da je, kao i "mnogi Amerikanci", bio "ljut i zabrinut", ali je apelovao na smirenost nakon izbijanja protesta u većim gradovima SAD.

Međutim, on je sada na udaru kritika jer je povezao Ritenhausa sa "grupama belih rasista i policijom" u video-snimku kampanje koji je emitovan prošle godine.

Snimak prikazuje Ritenhausa kako drži svoju poluautomatsku pušku AR-15 tokom protesta u Kenoši. Video je zatim ispresecan slikama belih nacionalista koji marširaju u Šarlotsvilu u Virdžiniji.

Nakon oslobađajuće presude, Tom Koton republikanski senator iz Arkanzasa rekao je da je Bajden "klevetao" tinejdžera, a njegova majka Vendi tvrdi da njen sin nije ni u kakvom pokretu, a kamoli rasista.

Protesti širom Amerike

Posle izricanja presude američkom tinejdžeru Kajlu Ritenhausu (18)  koji je oslobođen svih optužbi za ubistvo dve osobe i ranjavanje treće tokom prošlogodišnjih nemira u Kenoši u Viskonsinu došlo je do okupljanja oko 200 demonstranata u Portlandu u Oregonu koji su svoje nezadovoljstvo izrazili razbijanjem prozora i gađanjem policije.

Policija je reagovala tako da su protesti ubrzo završeni, prenosi BBC.

Reporterka BBC u Kenoši javila je da se mala grupa demonstranata okupila ispred suda noseći transparente sa natpisima "Kajl ubica" i "Nema mira bez pravde".

Tanjug AP/Noah Berger

 

 

Porota, koju čini 12 članova, je jednoglasno zaključila da Ritenhaus nije kriv na osnovu dve tačke optužnice za ubistvo, jednu za pokušaj ubistva i dve tačke za nesmotreno ugrožavanje javne bezbednosti za vreme uličnih protesta koje su pratile pljačke i paljenje imovine, 25. avgusta 2020. godine. Presuda podelila je američku javnost, dok je neki podržavaju, drugi negoduju jer Ritenhaus nije kažnjen za ubistvo dve osobe. 

 

 

Ritenhaus se pred sudom branio izjavom da je zločine počinio u samoodbrani, prenosi Euronews. On je tokom svedočenja zaplakao, dok je pričao o pucnjavi tokom haotične noći nemira.

Tanjug AP/Jeenah Moon

 

Odbrana je tvrdila da je Ritenhaus više puta napadnut i da je upucao muškarce iz straha za sopstveni život. Predstavili su ga kao tinejdžera zainteresovanog za svoju zajednicu, koji je došao u Kenošu da brani privatnu svojinu posle nekoliko noći nereda u gradu južno od Milvokija.

Advokati okrivljenog tvrdili su da je on "pokušavao da pomogne ovoj zajednici" i "reagovao na ljude koji su ga napali", preneo je CNN.

 

U međuvremenu, tužioci su postavili pitanje zašto je Ritenhaus prekršio policijski čas u gradu u kojem nije živeo i "pretvarao se da čuva" ljude i imovinu sa kojima nije bio upoznat.

Suđenje je dovelo do velikih rasprava u američkoj javnosti, naročito oko pitanja rasizma iako su i Ritenhaus i ljudi na koje je pucao - belci.

Podsetimo, pucnjava u kojoj su poginule dve osobe a jedna teško ranjena se desila na demonstracijama Black lives mater u gradu Kenoša. Povod za demonstracije bilo je teško ranjavanje Afroamerikanca Džeka Blejka u koga je policajac pucao sedam puta u leđa prilikom hapšenja. Blejk je nakon tog napada ostao paralizovan od struka naniže.

Ritenhaus je tokom protesta poluautomatskim oružjem ubio 36-godišnjeg Džozefa Rozenbauma i 26-godišnjeg Entonija Hubera i ranio 28-godišnjeg Gejdža Groskrojca.

Tanjug AP/AP Photo

 

Želi da nastavi sa normalnim životom

Posle oslobađajuće presude, advokat Ritenhausa Mark Ričards izjavio je da njegov klijent "želi da nastavi sa normalnim životom".

"On nije hteo da se bilo šta od ovoga desi. I kao što je rekao tokom svedočenja, nije on ovo započeo", rekao je advokat.

Roditelji Hubera, druge ubijene osobe, izjavili su da im je presuda slomila srce.

"Ovim se šalje neprihvatljiva poruka da naoružani pojedinci mogu da se pojave u svakom gradu, da započnu nasilje a zatim da iskoriste situaciju koju su stvorili da opravdaju pucanje na ljude na ulici", saopštili su Karen Blum i Džon Huber.

Vlasnici lokalnih prodavnica rekli su da im je drago da je završeno suđenje jer sad konačno mogu da nastave dalje.

Suđenje dovelo do političkih podela

Ovo suđenje dovelo je do političkih podela, jer je veliki deo demokrata osudio presudu dok su republikanci ostali pri stavu da je pravda zadovoljena, čak su Ritenhausu ponudili i da ga stipendiraju.

Zamenik guvernera Viskonsina, Mandela Barns, demokrata, osudio je donošenje oslobađajuće presude.

Tanjug AP/Sean Krajacic/The Kenosha News via AP

 

"Tokom proteklih nekoliko nedelja, mnogi su se plašili ovakvog ishoda, citirao ga je AP.

"Pretpostavka nevinosti sve dok se ne dokaže suprotno je ono što očekujemo od pravosuđa, ali taj standard se ne primenjuje uvek podjednako. Dok je sudija gotovo tražio da se Kajl Ritenhaus proglasi nevinim", kazao je. 

Gradonačelnik Njujorka, Bil de Blasio je otišao korak dalje jer je u tvitu presudu opisao kao "odvratnu".

Međutim, republikanci, među kojima je senator Viskonsina, Ron Džonson, pozdravio je odluku.

"Pravda je zadovoljenja", rekao je za AFP i dodao da se nada da će svako da prihvati presudu, i da ostane mir kako bi zajednica u Kenoši nastavila da se razvija i dalje.

Komentari (0)

Svet