Planeta

Džihadista iz Iraka osuđen na doživotnu kaznu zatvora zbog genocida nad Jazidima

Komentari

Autor: Euronews, AFP, BBC

30/11/2021

-

12:38

Džihadista iz Iraka osuđen na doživotnu kaznu zatvora zbog genocida nad Jazidima
profimedia - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Nemački sud osudio je Iračanina koji je bio pripadnik džihadističke grupe Islamska država zbog genocida nad pripadnicima plemena Jazida. Frakfurtski sud je dokazao da je Taha AI-Džumailu kriv za genocid, ubistva i za druge zločine protiv čovečnosti. Ovo je prvi put da je sud okarakterisao zločine počinjene nad pripadnicima plemena Jazidi kao genocid.

Tužioci su utvrdili da je bivši član grupe Islamska država uz pomoć supruge, u Iraku zarobio devojku iz plemena Jazida i njenu majku. Zatim su devojku okovanu lancima ostavili pod suncem gde je preminula zbog visoke temperature i gladi. Supruga je u odvojenom suđenju u Minhenu osuđena zato što nije pokušala da spreči da dođe do zločina.

Jazidi su pleme staro 4.000 godina, ali ih džihadisti godinama proganjaju zbog verskih ubeđenja.

Žive u malim zajednicama uglavnom rasuti širom severozapada Iraka, severozapada Sirije i jugoistoka Turske. U Iraku su početkom godine sahranjena 104 pripadnika zajednice Jazida koji su ubijeni za vreme vladavine Islamske države 2014. godine.

profimedia

 

Ostaci žrtava koji su ekshumirani iz masovnih grobnica i identifikovani, sahranjeni su u selu Kočo u Iraku, preneo je BBC. Hiljade muškaraca je ubijeno, a žene i deca su zarobljeni i silovani kada je Islamska država preuzela kontrolu nad oblastima u kojima žive Jazidi.

"Ovo je prvi korak ka poštovanju ovih žrtava, a biće i korak ka pravdi za ostale žrtve, žene i decu, koji su preživeli genocid", rekao je početkom godine aktivista za ljudska prava Jazida Mirza Dinai.

U Iraku je živelo oko 550.000 Jazida, a posle terora 2014. godine oko 360.000 članova zajednice je raseljeno. Amnesti Internešenal je saopštio da oko 2.000 jazidske dece koja su preživela zarobljeništvo još nije dobilo potrebnu negu i imaju ozbiljne probleme sa fizičkim i mentalnim zdravljem.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet