Evropa

Bagdad: Stotine Iračana se vraćaju kući sa belorusko-poljske granice

Komentari

Autor: Tanjug

18/11/2021

-

12:03

Bagdad: Stotine Iračana se vraćaju kući sa belorusko-poljske granice
profimedia - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Stotine Iračana koji su nedeljama kampovali na belorusko-poljskoj granici prijavilo se za sutrašnji povratni let u Irak, saopštilo je danas iračko ministarstvo spoljnih poslova.

Radi se o oko 430 miganata, uglavnom iračkih Kurda, koji bi trebalo da se sutra ukrcaju na let u Minsku u 13:45 časova, koji će potom odleteti za grad Erbil u iračkom Kurdistanu, a zatim za Bagdad, saopštilo je ministarstvo, a prenosi agencija Rojters.

Iračani, posebno Kurdi, čine značajan broj od oko 4.000 migranata koji sada čekaju u ledenim beloruskim šumama i pokušavaju da pređu u Litvaniju, Letoniju i Poljsku.

Mnogi kažu da im beloruske vlasti nisu dozvolile da se vrate u Minsk, a najmanje osam osoba je poginulo na granici poslednjih meseci.

Beloruska državna avio-kompanija "Belavija"  danas je saopštila  da je prestala da dozvoljava građanima iz Avganistana, Iraka, Libana, Libije, Sirije i Jemena da se ukrcavaju na njene letove iz uzbekistanske prestonice Taškenta za Minsk.

Poljske vlasti su saopštile i da je porastao broj pokušaja migranata da pređu njenu granicu iz Belorusije.

Poljska granična straža objavila je na Tviteru da je na današnji dan registrovan 501 pokušaj prelaska granice, pri čemu se jedna grupa sastojala od oko 500 ljudi.

To je, kako tvrde, povećanje u odnosu na prethodne dane.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa