Evropa

Duda: Na granici EU i Belorusije nema vojne pretnje

Komentari

Autor: Tanjug

17/11/2021

-

19:15

Duda: Na granici EU i Belorusije nema vojne pretnje
Duda: Na granici EU i Belorusije nema vojne pretnje - Copyright Tanjug/Maxim Guchek/BelTA via AP

veličina teksta

Aa Aa

Poljski predsednik Andžej Duda izjavio je danas da "nema vojne pretnje" na granici Evropske unije i Belorusije gde više hiljada migranata pokušavaju da uđu na teritoriju Poljske i EU i gde je Varšava uputila snage bezbednosti.

Duda je rekao da Poljska prvenstveno upotrebila civilnu policiju i graničnu službu kako bi ispunila svoju obavezu zaštite istočnih granica EU od pritisaka "ilegalne migracije", prenosi AP. Prisustvo poljske vojske tamo je pre svega kao podrška, rekao je on tokom posete Crnoj Gori.

Zamenik poljskog ministra unutrašnjih poslova Mačej Vasik izjavio je ranije danas da beloruske vlasti autobusima odvoze migrante koji su dane proveli u improvizovanom kampu na beloruskoj strani istočne granice Poljske.

Nije jasno gde su odvedeni, a informacije koje su izneli zvaničnici je teško proveriti zbog ograničenja sa kojima se novinari suočavaju u radu sa obe strane granice, ocenjuje agencija AP. Irak je apelovao na svoje građane da se vrate kući, govoreći im da je put u EU zatvoren. Prvi letovi zakazani su za četvrtak.

Beloruska državna novinska agencija Belta javila je da je migrantima obezbeđeno sklonište u logističkom centru na granici, čime im je posle mnogo dana omogućeno da spavaju u zatvorenom prostoru, a ne u šatorima na otvorenom.

Od 8. novembra, velika grupa ljudi sa Bliskog Istoka zaglavljena je na graničnom prelazu sa Poljskom u nadi da će ući u Evropsku uniju. Većina njih beži od sukoba ili beznađa kod kuće i ima za cilj da stignu do Nemačke ili drugih zapadnoevropskih zemalja.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa