Planeta

Dodeljena Nobelova nagrada za književnost i fiziku: Kada se očekuju ostale ceremonije?

Komentari

Autor: Tanjug

06/12/2021

-

22:40

Dodeljena Nobelova nagrada za književnost i fiziku: Kada se očekuju ostale ceremonije?
Dodeljena Nobelova nagrada za književnost i fiziku: Kada se očekuju ostale ceremonije? - Copyright Tanjug AP/Alex Brandon

veličina teksta

Aa Aa

Drugu godinu zaredom zbog kovida 19 tradicionalni banket u Stokholmu, kojem bi trebalo da prisustvuju dobitnici Nobelove nagrade za hemiju, fiziku, medicinu, književnost i ekonomiju, zemenile su manje lokalne ceremonije dodele nagrada.

Dobitnik Nobelove nagrade za književnost Abdulrazak Gurna prvi je dobio svoju nagradu na ceremoniji u rezidenciji švedskog ambasadora u centru Londona, preneo je AP.

Ambasadorka Mikaela Kumlin Granit rekla je da je tanzanijski pisac koji živi u Velikoj Britaniji dobio Nobelovu nagradu za književnost ''za beskompromisno i saosećajno prodiranje efekata kolonijalizma i sudbine izbeglica u jazu između kultura i kontinenata''.

Gurna je odrastao na ostrvu Zanzibar i stigao je u Englesku kao 18-godišnji izbeglica 1960-ih, a svoja iskustva je koristio za 10 romana, uključujući "Sećanje na odlazak", "Put hodočasnika", "Zagrobni životi" i "Raj".

Dobitnik Nobelove nagrade za fiziku, Italijan Ðorđo Parisi, primio je svoju nagradu na ceremoniji u Rimu.

Drugoj dvojici laureata za fiziku, Japancu koji živi u SAD Sjukuru Manabeu i Nemcu Klausu Haselmanu, kao i dobitnicima nagrada za hemiju Dejvidu W.C. Mekmilanu i ekonomske nauke Džošui D. Angristu, medalje i diplome biće uručene u Vašingtonu.

Više ceremonija biće održano tokom cele nedelje u Nemačkoj i SAD tokom kojih će biti dodeljene nagrade drugim laurteatima.

U petak, na godišnjicu smrti osnivača nagrade Alberta Nobela, održaće se svečana ceremonija u skupštini grada Stokholma za lokalnu publiku.

Nobelova nagrada dolazi sa diplomom, zlatnom medaljom i novčanom nagradom od 1,15 miliona dolara, koja se deli ako ima više dobitnika.

Nobelova nagrada za mir dodeljuje se u Oslu, jer je Nobel tako želeo, podseća AP.

U Oslu će biti održana ceremonija za dobitnike, novinare Mariju Resu sa Filipina i Dmitrija Muratova iz Rusije.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet