Planeta

Zabranjuju uvoz lekova iz Kine: U SAD prošle godine 100.000 umrlo od zavisnosti od tableta protiv bolova

Komentari

Autor: Tanjug

16/12/2021

-

09:54

Zabranjuju uvoz lekova iz Kine: U SAD prošle godine 100.000 umrlo od zavisnosti od tableta protiv bolova
Tanjug/AP/Vadim Ghirda - Copyright Tanjug/AP/Vadim Ghirda

veličina teksta

Aa Aa

SAD će uvesti sankcije na uvoz kineskih lekova protiv bolova, sa ciljem da zaustavi epidemiju zavisnosti od tih lekova, zbog koje je umro rekordan broj Amerikanaca prošle godine - oko 100.000, preneo je "Gardijan". S obzirom na to se zavisnici sve više okreću jeftinim tabletama iz inostranstva, predsednik SAD Džozef Bajden potpisao je uredbu kojom se državi omogućuje da lakše cilja inostrane krijumčare tableta.

Akcije će "pomoći da se uzdrma globalni nabavni lanac i finansijska mreža koja omogućuje dobavljanje sintetičkih opioida i hemikalija u SAD", rekao je državni sekretar Entoni Blinken. Prema novoj izvršnoj uredbi, ministarstvo finansija je sankcionisalo četiri kineske kompanije i pojedinca, Čuen Fat Jipa (68), koji je opisan kao jedan od "najvećih, ako ne i najveći proizvođač anaboličkih steroida na svetu".

Stejt department je odredio nagradu od pet miliona dolara za hapšenje Čuena, za koga se veruje da živi u Vuhanu. Američko ministarstvo je takođe zamrznulo imovinu dve kriminalne bande iz Meksika i jedne iz Brazila.

U izveštaju se navodi da bi Indija, koja takođe ima veliku farmaceutsku industriju, mogla brzo da postane novi izvor ilegalnih lekova protiv bolova.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet