Planeta

Najugroženiji najveći proizvođači: Klimatske promene prete i proizvodnji nafte u svetu

Komentari

Autor: Tanjug

16/12/2021

-

10:52

Najugroženiji najveći proizvođači: Klimatske promene prete i proizvodnji nafte u svetu
Nafta - Copyright Pixabay

veličina teksta

Aa Aa

Veliki deo svetskih rezervi nafte i gasa je pod pretnjom od porasta plime, oluja, poplava i ekstremnih temperatura izazvanih klimatskim promenama, saopštila je danas konsultantska kuća za analizu rizika Verisk Mejplkroft.

Vremenske neprilike mogle bi da utiču na vađenje oko 600 milijardi barela što je 40 posto svetskih rezervi nafte i gasa, a među najugroženijima su najveći proizvođači "crnog zlata" Saudijska Arabija, Irak i Nigerija, navela je kompanija sa sedištem u Velikoj Britaniji u belešci o svom istraživanju, prenosi Rojters.

Klimatske promene su udarile naftnu industriju ove godine, kada je ekstremno hladno vreme pogodilo glavni američki region za naftu, gas i preradu na obali Meksičkog zaliva, što je dovelo do dugih obustava rada i smanjene proizvodnje.

Tanjug/AP/Ethan Swope

 

"Ovakvi događaji će postati sve češći i sve ekstremniji, i nanosiće još veće udarce toj industriji", kaže Rori Klizbi, analitičar za životnu sredinu u Verisk Mejplkroftu.

Nešto više od 10 posto svetskih komercijalnih rezervi nafte nalazi se u oblastima koje je konsultantska kuća ocenila kao ekstremno rizične, od čega je, kako se smatra, skoro trećina izložena visokom riziku. Ekstremne vrućine, nestašica vode i peščane oluje mogu biti "Ahilova peta" za Saudijsku Arabiju, vodećeg svetskog izvoznika nafte, otkrili su istraživači.

Afričkom izvozniku broj dva, Nigeriji, u kojoj su nalazišta nafte koncentrisana u pojasu rečnog sistema delte Nigera, pretnju predstavljaju suše i poplave, navodi se u istraživanju.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet