Planeta

Posle osuđujuće presude za Epstajnovu pomoćnicu jačaju pozivi da se svi pomagači privedu pravdi

Komentari

Autor: Jutarnji

30/12/2021

-

19:27

Posle osuđujuće presude za Epstajnovu pomoćnicu jačaju pozivi da se svi pomagači privedu pravdi
Posle osuđujuće presude za Epstajnovu pomoćnicu jačaju pozivi da se svi pomagači privedu pravdi - Copyright Tanjug/AP

veličina teksta

Aa Aa

Protekih dana sve više jačaju pozivi američkim saveznim tužiocima da optuže i ostale pomagače Džefrija Epstajna nakon osuđujuće presude u sredu protiv Gislejn Maksvel, njegove glavne pomoćnice koja je regrutovala maloletne žrtve.

Porota Saveznog suda na Menhetnu proglasila je da je Maksvel kriva za pet od šest tačaka optužnice koje se tiču njenog vrbovanja devojaka za Epstajnove seksualne potrebe između 1994. i 2004. godine. Preti joj 65 godina zatvorske kazne.

"Nadam se da će ova presuda doneti utehu svima onima kojima je potrebna i ona pokazuje da niko nije iznad zakona. Čak će i moćnici odgovarati ako seksualno zlostavljaju i eksploatišu mlade", rekla je Eni Farmer, koja je svedočila na suđenju Maksvelovoj.

Dejvid  Bojes, advokat Epstajnovih žrtava koji je 2016. ispitivao Maksvelovu, pozvao je ministarstvo pravosuđa da nastavi da istražuje raširenu mrežu Epstajnove seksualne trgovine u kojoj su navodno žrtve bile žene od 1990. do otprilike 2019. godine, kad je seksualni predator uhapšen na pisti aerodroma Teterboro.

Žrtve zadovoljne presudom

"Ovo je sjajan dan za pravdu i za žrtve Maksvelove. Presuda porote zadovoljila je za naše hrabre i predane stranke koje su godinama Džefrija Epstajna i Gislejn Maksvel pokušavale da privedu pravdi. Nisu delovali i nisu mogli da deluju sami. Opseg i trajanje njihovih kriminalnih dela trgovine ljudima zavisili su od mnogih bogatih i moćnih saradnika. Oni takođe nisu iznad zakona. Oni takođe moraju biti privedeni pravdi", rekao je Bojes.

Tokom jednomesečnog suđenja, porota je slušala o najmoćnijim osobama koje su Maksvel i Epstajn smatrali prijateljima. Bivši predsednici Donald Tramp i Bil Klinton, kao i britanski princ Endrju, leteli su kao putnici istim privatnim avionom koji su Epstajn i Maksvelova koristili za prevoz svojih maloletnih žrtava.

Nakon Epstajnovog iznenadnog samoubistva 2019. godine, tadašnji državni branilac Bil Bar obećao je da njegovi saradnici "neće biti mirni".

Jedna žrtva svedočila je tokom suđenja Maksvelovoj da ju je Epstajnova asistentkinja Sara Kelen rezervirala za barem 100 zlostavljačkih 'masaža' ranih 2000-ih. Žrtva je rekla da ju je Epstajn prvi put zlostavljao kad je imala 14 godina.

Još jedna bivša Epstajnova asistentkinja, Lesli Grof, takođe se suočila s optužbama u građanskim parnicama da je dogovarala zlostavljačke susrete. I Grof i Kelen su čvrsto odbacile optužbe.

"Pravda mora biti zadovoljena. Žrtve Epstajna i Maksvel ne zaslužuju ništa manje. Ministarstvo pravosuđa podbacilo je kad je Epstajn izbegao pravdi. Maksvel mora da plati za gnusne zločine. Ova presuda ne bi trebala biti kraj - ministarstvo pravosuđa mora privesti pravdi svakog gada koji počinio zločine s Maksvelovom i Epstajnom", rekao je senator Ben Sas, republikanac iz Nebraske, član Senatskog pravosudnog odbora.

Američki finansijer Džefri Epstajn se ubio 2019. godine u zatvoru na Menhetnu, dok je čekao suđenje. Bio je optužen da je zlostavljao desetine maloletnica u svojoj vili na Menhetnu i Palm Biču od 2002. do 2005. godine.

Bio je registrovani seksualni prestupnik, pošto se 2008. godine izjasnio krivim u vezi sa optužbama za zlostavljanje maloletne devojčice.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet