Planeta

Izrael uspešno testirao novi antiraketni odbrambeni sistem Strela

Komentari

Autor: Tanjug

18/01/2022

-

19:10

Izrael uspešno testirao novi antiraketni odbrambeni sistem Strela
Izrael uspešno testirao novi antiraketni odbrambeni sistem Strela - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Izrael je danas saopštio da je uspešno testirao antiraketni odbrambeni sistem dizajniran za presretanje balističkih projektila izvan Zemljine atmosfere.

Novi izraelski sistem nazvan Strela osmišljen je kao niz sinhronizovanih lansirnih jedinica i razvijen je tokom poslednjih godina s ciljem da se obezbedi zaštita u bilo kom budućem sukobu sa najvećim neprijateljem jevrejske države Iranom ili regionalnim militantnim pro-iranskim grupama, kao što su libanski Hezbolah ili palestinski Hamas u Pojasu Gaze, prenosi AP.

Ministarstvo odbrane Izraela je nakon testiranja saopštilo da je sistem detektovao cilj i ispalio dve rakete Strela uz ocenu da je misija bila uspešna.

"Sa svakim korakom napred, sa svakim novim dostignućem, mi opremamo državu Izrael da se odbrani od rastućih pretnji. Naši sistemi pružaju Izraelu slobodu strateškog manevrisanja", navodi se u saopštenju ministra odbrane Benija Ganca.

Sistem Strela je razvila državna kompanija namenske industrije Israel Aerospace Industries, u saradnji sa Agencijom za raketnu odbranu SAD.

Tanjug/AP/Emil Salman

 

Benet: Treba nam dobra sajber odbrana, Izrael je to shvatio

Otprilike polovina ukupnih globalnih investicija u sajber odbranu u poslednjih nekoliko godina utrošena je u Izraelu, izjavio je danas premijer te zemlje Naftali Benet.

Tokom obraćanja učesnicima Svetskog ekonomskog foruma u Davosu putem video linka, Benet je rekao da će ubuduće kompanije biti sve ranjivije na sajber napade s obzirom da se sve više radi online.

"To znači da nam je potrebna dobra sajber odbrana i Izrael je masovno ulagao u tehnologije sajber odbrane", rekao je Benet i ocenio da je otprilike polovina ili skoro polovina globalnih investicija u sajber kompanije u poslednjih nekoliko godina upotrebljena u Izraelu.

"Izrael je postao moćan u sajber odbrani. Vidim gomilu prilika koje mi nameravamo da iskoristimo", poručio je Benet.

Premijer Izraela je takođe upozorio svetske sile koje ublažavaju sankcije Teheranu dok nastoje da postignu novi nuklearni sporazum, da bi međunarodno finansiranje Irana moglo da dovede do "terora na steroidima".

"Poslednja stvar koju želite da uradite jeste da ulažete desetine milijardi dolara u ovaj (iranski) aparatus. Šta ćete dobiti? Teror na steroidima", rekao je Benet tokom video obraćanja učesnicima Svetskog ekonomskog foruma u Davosu.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet