Planeta

Dramatična akcija spasavanja dečaka u Maroku: Petogodišnjak u utorak upao u bunar dubok 32 metra

Komentari

Autor: Jutarnji

03/02/2022

-

22:10

Dramatična akcija spasavanja dečaka u Maroku: Petogodišnjak u utorak upao u bunar dubok 32 metra
Dramatična akcija spasavanja dečaka u Maroku: Petogodišnjak u utorak upao u bunar dubok 32 metra - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

U Maroku još traje akcija spasavanja petogodišnjeg deteta koje je palo u bunar u blizini grada Šefšaena na severu zemlje, prenosi BBC.

Dete, koje su lokalni mediji identifikovali kao petogodišnjeg dečaka po imenu Rajan, navodno se igralo u blizini bunara u gradu Tamroutu, 100 kilometara od Šefšaena.

Veruje se da je Rajan kroz uski otvor pao u rupu dubine 32 metra. Od utorka uveče traju spasilačke akcije, koje vodi Uprava za civilnu zaštitu Maroka.

Snimci sa kamere spuštene u bunar pokazuju da je dečak preživeo pad i da je pri svesti, kao i da je dobio samo lakše povrede glave.

 

 

Spasioci su u bunar spustili masku s kiseonikom, hranu i vodu, a na licu mesta je i lekarska ekipa spremna za pomoć dečaku. Na mesto događaja stigao je i helikopter koji će ga posle izvlačenja iz bunara odvesti u bolnicu.

Akciju spasavanja prati gotovo cela država, na društvenim mrežama ljudi ne skidaju poglede s videa koji prate situaciju. Čak se i na mestu događaja okupila velika grupa ljudi.

Mohamed Jasin El Kvahabi, predsednik Udruženja speleoloških i planinskih aktivnosti Chefchaouena, pomagao je u spasavanju i rekao je za BBC da vrlo mala širina bunara ometa napore spašavanja.

profimedia

 

Dodao je da je nekoliko pokušaja lokalnih volontera i spasilaca da dođu do dečaka kroz otvor bunara već propalo.

"Problem ovog spasavanja je taj što je promer rupe vrlo, vrlo mali", rekao je El Kvahabi  i dodao da je na dubini od 28 metara bunar postao još uži i da je to razlog zašto nisu mogli da dođu do deteta".

profimedia

 

Slike s mesta događaja prikazuju pet buldožera kako kopaju paralelno s spoljnjim oknom bunara kako bi pokušali zaobići usku strukturu.

Do četvrtka poslepodne službenici su za lokalni medij Le360 rekli da je spasiocima ostalo manje od devet metara kako bi došli do dečaka.

El Kvahabi je za BBC rekao da je to sada jedini način na koji će spasioci moći da dođu do Rajana.

profimedia

 

Međutim, vlasti su i dalje zabrinute da bi bilo kakvo dodirivanje bunara moglo slučajno da povredi petogodišnjaka izazivajući klizište oko objekta.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet