Planeta

Nova oluja preti Madagaskaru: Stanovnici prijavili jake udare vetra i nestanak struje

Komentari

Autor: Tanjug

05/02/2022

-

22:36

Nova oluja preti Madagaskaru: Stanovnici prijavili jake udare vetra i nestanak struje
Tanjug/AP - Copyright Tanjug/AP

veličina teksta

Aa Aa

Tropski ciklon "Batsirai" stigao je na istočnu obalu Madagaskara kasno danas, a stanovništvo prijavljuje jake udare vetra, nestanak struje i uništene kuće dok oluja zahvata unutrašnjost ostrva.

Postoji bojazan da bi "Batsirai" mogao da pogorša štetu koju je izazvao drugi ciklon "Ana", koji je pogodio ostrvo pre samo dve nedelje, kada je na Madagaskaru nastradalo 55 osoba, prenosi Rojters.

Lokalni meteorološki bilten navodi da je olujni sistem "Batsirai" pogodio oblast oko 14 kilometara severno od grada Mananjari na jugoistoku Madagaskara večeras oko 20 časova, sa vetrom koji ima prosečnu brzinu od oko 165 kilometara na sat.

Tanjug/AP/Alexander Joe

 

Stanovnici Mananjarija u telefonskim izjavama Rojtersu svedoče da ovakve vetrove još nisu doživeli, kao i da oni prouzrokuju veoma visoke talase.

Oni takođe navode da je oluja prekinula električnu mrežu u toj oblasti i da je oborila drveće,dok su neke kuće uništene.

U biltenu ranije danas, meteorološka služba Madagaskara je saopštila da se očekuje da će ciklon preći zemlju od istoka ka zapadu, i da će se "održavati generalno u opasnom stepenu."

Tanjug/AP/Alexander Joe

 

Broj nastradalih u tropskoj oluji "Ana" koja je krajem januara pogodila tri južne afričke zemlje - Madagaskar, Mozambik i Malavi - porastao je na 88, dok se spasilački timovi i dalje bore da poprave oštećenu infrastrukturu i pomognu desetinama hiljada ugroženih.

Tropska oluja "Ana" je najpre 24. januara zahvatila Madagaskar da bi se tokom te nedelje preselila do Mozambika i Malavija, donoseći obilne padavine, preneo je britanski list "Gardijan".

Komentari (0)

Svet