Planeta

Svetska zdravstvena organizacija poziva bogate zemlje da daju 14 milijardi evra kako bi se završila globalna pandemija

Komentari

Autor: Euronews, AFP

09/02/2022

-

12:03

Svetska zdravstvena organizacija poziva bogate zemlje da daju 14 milijardi evra kako bi se završila globalna pandemija
Tedros Adhanom Gebrejesus - Copyright EPA/Balazs Mohai

veličina teksta

Aa Aa

Svetska zdravstvena organizacija (SZO) pozvala je danas bogate zemlje da hitno obezbede 14 milijardi evra koliko nedostaje za finansiranje plana borbe protiv pandemije koronavirusa.

"Nauka nam je dala oruđe za borbu protiv kovida 19, ako bi se ta oruđa delila solidarno i globalno, pandemija bi bila gotova ove godine", istakao je direktor SZO doktor Tedros Adhanom Gebrejesus.
On je napomenio da kada bi bogate zemlje ravnomerno podelile troškove projekta ACT akcelerator, podržale bi zemlje sa niskim prihodima da prevaziđu nizak nivo vakcinacije građana i nedostatak lekova.

ACT akcelerator je akronim za omogućenje Pristupa alatima za borbu protiv koronavirusa , osnovali su ga velike međunarodne agencije, Svetska banka kao i Fondacija Bila i Melinde Gejts. ACT je pod upravom SZO i odgovorna je za ubrzavanje procesa omogućavanja pristupa sredstvima za borbu protiv koronavirusa u zemljama u razvoju. 

Jedan deo ACT akceleratora je i Kovaks sistem koji je oformljen na početku pandemije, pre pronalaska prve vakcine kako bi se garantovao jednak pristup vakcinama svim zemljama. Do sredine januara preko Kovaksa je distribuirano na milijarde doza vakcina širom sveta.

Sadašnji ACT program zahteva oko 20 milijardi evra ulaganja u periodu od oktobra 2021. do septembra 2022. godine, ali je sakupljeno svega 700 miliona evra. 

Stoga je potrebno sakupiti još 14 milijardi evra kako bi se popunila velika rupa u finansijama.

Šest zemalja, među kojima su Kanada, Nemačka, Kuvajt, Norveška i Saudijska Arabija već su dostigle  ili premašile nivo početnog finansiranja programa.

Svega 0.4 odsto od 4.7 milijardi kovid testova sprovedenih širom sveta sprovedeno je u zemljama u razvoju, u kojima je svega 10 odsto nacije primilo bar jednu dozu vakcine.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet