Planeta

Dubai postaje "novi London" za ruske oligarhe - iznajmljuju se stanovi, protok ruskog novca i kriptovaluta u UAE raste

Komentari
Dubai postaje "novi London" za ruske oligarhe - iznajmljuju se stanovi, protok ruskog novca i kriptovaluta u UAE raste
Dubai postaje "novi London" za ruske oligarhe - iznajmljuju se stanovi, protok ruskog novca i kriptovaluta u UAE raste - Copyright Unsplash

veličina teksta

Aa Aa

U britanskoj prestonici, luksuzne vile ruskih oligarha mahom su prazne – njihovim vlasnicima zabranjen je ulazak u zemlju, a raskošne nekretnine na obali Temze, kako su nagovestile britanske vlasti, mogle bi da postanu prihvatilište za ukrajinske izbeglice. 

I Italija i Francuska zaplenile su jahte i vile vredne više stotine miliona dolara, a to su samo neki od primera sankcija Zapada prema milijarderima iz Moskve. Zato, kako pišu svetski mediji, ruski oligarsi sada traže utočište za svoje bogatstvo i to na Bliskom istoku.

U Persijskom zalivu odavno rado primaju investicije bogatih Rusa, pa su UAE dom za oko 40.000 građana iz Rusije, a ova destinacija, sa eskalacijom rata u Ukrajini, ali i niza sankcija uvedenih Rusiji i pojedincima iz te zemlje, postaje još privlačnija, budući da je reč o jednoj od malobrojnih država koje pokušavaju da i dalje održe dobar ekonomski odnos sa Moskvom.

Kako su u proteklih mesec dana tenzije između Rusije i Ukrajine eskalirale, protok ruskog novca u UAE putem gotovinskih transfera i kripto valuta raste, a porodice iz Ruske Federacije iznajmljuju stanove u ovoj metropoli po astronomskim cenama.

"Imati ruski pasoš ili ruski novac sada je veoma toksično – niko ne želi da vas prihvati, osim mesta kao što je Dubai", rekao je ruski biznismen koji se tamo sklonio, govoreći pod uslovom anonimnosti za Njujork Tajms.

Dubai postaje novi London?

Arapski biznismen koji iznajmljuje luksuzno nameštene stanove u Dubaiju opisao je "neverovatnu potražnju" Rusa, pri čemu je jedna porodica uzela u zakup trosoban stan na obali za 15.000 dolara mesečno.

Centar za napredne odbrambene studije, neprofitna organizacija sa sedištem u Vašingtonu koja prikuplja podatke o globalnim sukobima, otkrila je da su saveznici ruskog predsednika Vladimira Putina poseduju najmanje 76 nekretnina u Dubaiju, bilo direktno ili na ime bliskog rođaka, i rekao da verovatno postoji mnogo drugih. koji se nije mogao identifikovati.

Unsplash

 

Kako navodi Njujork tajms, lista Centara pod sankcijama uključuje: Aleksandra Borodaja, člana Dume koji je bio premijer ukrajinske pokrajine 2014. godine, Bekan Agajev, član Dume čija porodica poseduje naftnu kompaniju i Aleksej Aleksin, beloruski duvanski titan. Nekoliko oligarha na listi poseduje kuće u vrednosti od više od 25 miliona dolara.

Pomorski zapisi pokazuju i da je poslednjih dana jahta koja pripada sankcionisanom oligarhu Andreju Skoču, čeličnom magnatu i članu Dume, privezana u Dubaiju. Poslovni mlaznjak "Bombardier" u vlasništvu Arkadija Rotenberga, još jednog ruskog milijardera pod sankcijama, sleteo je 4. marta, a jahte najmanje tri druga oligarha trenutno su usidrene u Dubaiju.

Prema navodima Njujork tajms-a, najmanje 38 biznismena ili zvaničnika povezanih sa predsednikom Vladimirom Putinom poseduje desetine nekretnina u Dubaiju ukupne vrednosti više od 314 miliona dolara, prema ranije neprijavljenim podacima koje je prikupio neprofitni Centar za napredne odbrambene studije.

Šest od tih vlasnika je pod sankcijama Sjedinjenih Država ili Evropske unije, a još jedan oligarh koji se suočava sa sankcijama ima jahtu usidrenu tamo. Za sada, navodi list, se mogu smatrati srećnicima.

Iako je blizak partner Vašingtonu u bezbednosnim pitanjima na Bliskom istoku, naftom bogata monarhija je poslednjih godina takođe postala popularno igralište za ruske bogataše, delom zbog svoje reputacije da postavlja malo pitanja o izvorima stranog novca. Sada bi, kako se procenjuje, Emirati mogli umanjiti neke od kazni Rusiji nastavljajući da pozdravljaju ciljane oligarhe.

"Sankcije su jake onoliko koliko je jaka najslabija karika. Svaki finansijski centar koji je voljan da posluje kada drugi nisu, mogao bi da potkopa sveukupne mere", rekao je Adam M. Smit, advokat i bivši savetnik kancelarije Ministarstva finansija SAD koja sprovodi takve mere.

Zašto baš Dubai?

Kako se finansijski rat protiv Rusije intenzivira, Putinova administracija je artikulisala svoj stav da su sankcije protiv Rusije jednake "objavi rata", piše Aldžazira. Moskva trenutno prati koje zemlje podržavaju finansijsku borbu Zapada protiv Rusije, a koje ne.

Ujedinjeni Arapski Emirati ostali su uzdržani kada se u Generlanoj skuštišini Ujedinjenih nacija glasalo o rezoluciji koja osuđuje ruske akcije u Ukrajini, što se smatra pokazateljem da UAE daju prednost dobrim vezama sa vladom Vladimira Putina, a ne pružanju usluga Zapadni interesi u Ukrajini.

Unsplash

 

Abu Dabi je takođe, kako se izveštava, uverio Rusiju da neće sprovoditi sankcije protiv nje osim ako to ne zahtevaju Ujedinjene nacije.

Dubai je, takođe, dugo bio popularno odredište za odmor bez viza za Ruse, privlačeći oko 730.000 ruskih turista 2019, prije nego što je pandemija ograničila putovanja. Smatra se da trenutno u UAE živi oko 100.000 ljudi koji govore ruski, od kojih je oko 40.000 iz Rusije, a ostatak iz postsovjetskih država.

Međutim, stav Emirata o ruskoj invaziji, istovremeno, razotkriva i tenzije između Sjedinjenih Država i nekoliko njihovih najbližih arapskih saveznika. Zamoljeni za solidarnost u trenutku krize, Ujedinjeni Arapski Emirati, Saudijska Arabija i Egipat su, ipak, dali prioritet odnosima sa Moskvom.

"Ako ne kršimo nijedan međunarodni zakon, onda niko ne bi trebalo da krivi Dubai, UAE ili bilo koju drugu zemlju što pokušava da udovolji svakom ko dođe na legitiman način. Pa zašto je to velika stvar? Ne vidim zašto bi se Zapad žalio?", rekao je Abdulkalek Abdula, politički analitičar blizak vladarima UAE.

Milijarde u kriptovalutama

Kripto kompanije koje posluju u UAE poslednjih nedelja rade "punom parom", ispunjavajući zahteve za likvidiranje milijardi dolara dok Rusi traže sigurno utočište za svoje bogastvo, navodi Euronews.

Jedna kripto kompanija je u proteklih 10 dana primila mnogo upita od švajcarskih brokera koji traže da likvidiraju milijarde dolara bitkoina jer se njihovi klijenti plaše da će im Švajcarska zamrznuti imovinu, rekao je jedan izvršni direktor, dodajući da nijedan od zahteva nije bio manji od dve milijarde dolara.

Sekretarijat za ekonomske poslove zemlje (SECO) je u saopštenju naveo da je kripto imovina podvrgnuta istim sankcijama i merama koje je Švajcarska uvela za "normalnu" rusku imovinu i pojedince, tako da ako je neko lice sankcionisano, njihova kripto imovina takođe mora biti zamrznuta u Švajcarskoj.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet